ABD, İsrail Askeri Elor Azaria'ya İnsan Hakları İhlali Gerekçesiyle Vize Kısıtlaması Getirdi

ABD, eski İsrail askeri Elor Azaria'ya Batı Şeria'da işlediği "ağır insan hakları ihlali" sebebiyle vize kısıtlaması getirdi. Azaria, 2016'da Filistinli bir genci öldürdüğü olayla uluslararası tepki çekmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, eski İsrail askeri Elor Azaria'ya Batı Şeria'da işlediği "ağır insan hakları ihlali" gerekçesiyle vize kısıtlaması uyguladı, Azaria'nın 2016'da yaralı bir Filistinli genci öldürdüğü olay uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, eski İsrail askeri Elor Azaria'ya, işgal altındaki Batı Şeria'da işlediği "ağır insan hakları ihlali" nedeniyle vize kısıtlaması getirdiğini açıkladı.

Mart 2016'da El Halil kentinde gerçekleşen olayda, İsrail askerleri tarafından Abdulfettah eş-Şerif ve Remzi el-Kasravi'nin öldürüldüğü bildirilmişti. Olayın ardından çıkan görüntülerde, Elor Azaria'nın yaralı halde yatan Abdulfettah eş-Şerif'i başından vurarak öldürdüğü görülmüştü. Bu olay uluslararası toplumda büyük tepkilere yol açmıştı.

Azaria, savunmasında Abdulfettah eş-Şerif'in üzerinde bomba olduğunu iddia etmiş ve bu nedenle ateş ettiğini savunmuştu. Ancak bu savunma, uluslararası insan hakları kuruluşları tarafından eleştirilmişti.

İsrail Askeri Mahkemesi, Azaria'yı taksirle adam öldürmek suçundan suçlu bulmuş ve 18 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Ancak ceza daha sonra 14 aya indirilmiş ve Azaria 9 ay hapis yattıktan sonra serbest bırakılmıştı. ABD'nin vize kısıtlaması kararı, Azaria'nın insan hakları ihlalleri sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri'ne girişinin yasaklanması anlamına gelmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.