Güney Lübnan'da gerçekleşen hava saldırısında, ABD yapımı mühimmat kullanıldı ve 7 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, saldırıyı uluslararası hukuk ihlali olarak tanımlayarak ABD'nin İsrail'e askeri yardımını durdurma çağrısında bulundu. Bu olay, bölgedeki gerilimi artırırken, uluslararası toplumda da tepkilere neden oldu.
Mart ayında Güney Lübnan'da meydana gelen ve yedi sağlık çalışanının ölümüne neden olan hava saldırısında, ABD yapımı mühimmatın kullanıldığı tespit edildi. Bu saldırıyı İnsan Hakları İzleme Örgütü, uluslararası hukukun ihlali olarak tanımladı.
27 Mart'ta, Güney Lübnan'ın el-Habariye kasabasındaki Lübnan Yardım Derneği'ne ait ambulans merkezine düzenlenen saldırıda, yaşları 18 ile 25 arasında değişen yedi gönüllü sağlık görevlisi hayatını kaybetti.
The Guardian gazetesi, saldırı bölgesinde ilk müdahale ekipleri tarafından ele geçirilen İsrail MPR bombası ve ABD yapımı Müşterek Yönelimli Saldırı Mühimmatı (JDAM) kalıntılarını inceledi.
JDAM'ler, ABD havacılık şirketi Boeing tarafından üretilen, bombalara takıldıktan sonra GPS güdümlü duyarlı füzelere dönüşen güdüm kitleridir.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, sağlık merkezine yapılan saldırının yasa dışı olduğunu ve ABD'nin İsrail'e askeri yardımını etkileyebileceği sonucuna vardı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Lübnan araştırmacısı Ramzi Kaiss, "İsrail'in ABD silahlarını yasal olarak kullandığı yönündeki güvenceleri inandırıcı değil. İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki davranışları uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ederken, Biden yönetimi İsrail'e silah satışlarını derhal askıya almalı" dedi.
Lübnan'da sağlık çalışanlarına yönelik saldırıdan beş gün sonra İsrail, Gazze'deki World Central Kitchen'da çalışan yedi yardım çalışanını daha öldürdü.
Bu saldırı küresel öfkeye yol açtı ve İsrail tarafından "ciddi bir hata" olarak nitelendirildi.
ABD basınında çıkan haberlere göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi geçen hafta İsrail'e gönderilecek ABD yapımı mühimmat sevkiyatını durdurdu.
Adı açıklanmayan iki İsrailli yetkilinin haberine göre, ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını durdurması, Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana ilk defa gerçekleşti.
İsrailli yetkililere göre sevkiyatın durdurulması, Tel Aviv yönetiminde ciddi endişeye yol açtı.