ABD, Türkiye – Rusya anlaşmasını nasıl değerlendirdi?

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt oluşumlara karşı işlenen savaş suçlarıyla ilgili verilerin doğrulanması durumunda bundan Türkiye'yi sorumlu tutacaklarını söyledi. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey...

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt oluşumlara karşı işlenen savaş suçlarıyla ilgili verilerin doğrulanması durumunda bundan Türkiye'yi sorumlu tutacaklarını söyledi. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ise "ABD, Rusya'nın DSG'yi Türkiye sınırından uzaklaştırabileceğine inanmıyor" dedi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Rusya’nın Türkiye’yle varılan anlaşma kapsamında Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) Suriye-Türkiye sınırından 30 kilometre uzaklaştırabileceğine şüpheyle yaklaştıklarını söyledi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Soçi’de varılan mutabakata ilişkin açıklamada bulundu.

ABD Senatosu Dışişleri Komitesi’nin oturumunda konuşan Jeffrey, "Rusya ve Türkiye bugün Soçi’de, Suriye’nin kuzeyinde 10 kilometre derinliğine devriye faaliyetini gerçekleştirme imkanıyla birlikte ateşkes konusunda anlaştı. Kürtlerin bu bölgeden çıkarmayı başarmaları mümkün değil" dedi.

Jeffrey, "Türkiye bundan çok az bir şeyler kazanır" diye ekledi.

Türkiye'nin YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de ‘terör örgütü’ olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu tezini kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Esper: Eğer doğru olduğu ortaya çıkarsa bu savaş suçu

ABD Savunma Bakanı Esper, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CNN’e konuşan Esper, "Yapılanlarla ilgili haberleri gördük ve bunu takip etmeye çalışıyoruz. Bu haberler korkunç. Eğer doğru olduğu ortaya çıkarsa bu savaş suçu" diyerek, şahsen kendisinin bunun doğru olduğuna inandığını ekledi.

Türkiye’nin NATO’da uzun vadeli partner olduğunu dile getiren Pentagon şefi, "Türkiye'yle savaşma niyetimiz yok" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

CHP’nin eskisinden daha çok kavgaya, kutuplaşmaya, gerilime ve kamplaşmaya ihtiyacı var
Ekrem İmamoğlu'ndan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan için anma mesajı
Bir siyasi parti daha kuruluyor: İsmi belli oldu
Erdoğan, CHP’ye sıcak mesajlar vererek bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor olabilir
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanıyor