ABD, Türkiye'den İran'ı Gerilimi Azaltmaya İkna Etmesini Talep Ediyor

Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin öldürülmesiyle Ortadoğu'da gerilim artarken, İran'ın misilleme tehditleri gündemde.

Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey üyelerinin öldürülmesiyle birlikte Ortadoğu'da gerilim artarken, İran ve müttefiklerinin bölgedeki saldırılar düzenlemesi bekleniyor.

İran destekli Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniyeh, 31 Temmuz'da Tahran'da suikasta uğramıştı. Bu suikastın ardından İran, İsrail'e misilleme tehdidinde bulunmuş ve suikastı İsrail'e mal etmişti. Ancak İsrail bu olaydaki sorumluluğu üstlenmemişti.

"İRAN'I İKNA ETMELERİNİ İSTİYORUZ"

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Flake, İstanbul'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "İran ile ilişkisi olan tüm müttefiklerimizden, İran'ı gerilimi azaltması konusunda ikna etmelerini istiyoruz. Bu ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor," ifadelerini kullandı. Flake, Washington'un Türk yetkililerine atıfta bulunarak, "Gerilimin tırmanmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu konuda bizden daha iyimser görünüyorlar," dedi.

Son yıllarda ABD ile Türkiye ilişkilerinde yaşanan temel sorunlar, ABD'nin Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü YPG ile olan ittifakı ve Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemleri almasıydı. S-400 alımı, ABD yaptırımlarına ve Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına yol açtı. Ancak Flake, ABD-Türkiye ilişkilerinin "uzun zamandır olduğundan daha iyi bir noktada" olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Flake, Ağustos başında Ankara'da gerçekleşen ve Soğuk Savaş'tan bu yana ABD ile Rusya arasındaki en büyük esir takasında Türkiye'nin önemli bir rol oynadığını belirtti. "Müzakere tarafında yer almadılar ama lojistik tarafta önemli bir rol üstlendiler," dedi.

"TÜRKİYE BATI'YA GÜÇLÜ ŞEKİLDE DEMİR ATTI"

Flake, Reuters ile Haziran ayında yaptığı bir söyleşide, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın daha önce hiç bu kadar güçlü olmadığını ve Türkiye'nin Batı ile ilişkilerinin "güçlü bir şekilde demir attığını" ifade etmişti. 

Bugünkü açıklamasında Gazze'deki durumun "çok zor" olduğunu belirten Flake, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsrail karşıtı söylemlerinin Türkiye'nin arabulucu rolünü zorlaştırdığını dile getirdi. Ayrıca, Washington'un "aktif olarak" ateşkes çağrısı yapmaya başlamasıyla Ankara ile Washington arasındaki görüş ayrılıklarının azaldığını, fakat sürtüşmenin hala devam ettiğini ifade etti.

Flake, ABD'nin Türkiye'den Rusya'ya gönderilen askeri donanımlarla ilgili endişelerinin sürdüğünü belirtti ve Ankara'dan ihracatı önlemeye yönelik işbirliğini artırmasını istedi. "Bu durum bizim için endişe verici olmaya devam ediyor ve sık sık gündeme getiriyoruz. Buradaki muhataplarımızla yaptığımız görüşmelerde, amacımızın Rusya'nın savaş kabiliyetini elinden almak olduğunu vurgulayacağız," dedi. Flake, "Türkiye'den önemli miktarda ürün geldiğini görüyoruz. Bu nedenle daha iyi bir iş birliği yapmak istiyoruz ve birçok yönden bunu başarıyoruz. Rusya'nın şikayet ettiğini biliyorum, bu iyiye işaret," diye ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.