ABD: Türkiye’nin SİHA’sını meşru müdafaa için düşürdük

MİT’in Suriye’ye operasyon başlattığı duyrulurken ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye hava sahasında Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini açıkladı. ABD F-16 savaş uçakları SİHA'yı meşru müdafaa için düşürdük.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder “ABD’li komutanlar, ABD kuvvetlerine yarım kilometreden daha yakın olan insansız hava aracının (İHA) potansiyel bir tehdit olduğunu değerlendirdi ve ABD F-16 savaş uçakları daha sonra İHA’yı meşru müdafaa amacıyla düşürdü” dedi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, açıklamada ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile görüştüğü kaydedildi. Görüşmede Austin’in ABD’nin “sadece IŞİD’i yenme harekatına destek amacıyla Suriye’de kalmaya devam ettiğini” bir kez daha teyit ettiği açıklandı. Bakan Austin’in Türkiye’nin “meşru güvenlik kaygılarını” kabul ettiği ve “ABD güçlerine yönelik herhangi bir riski önlemek için ABD ile Türkiye arasında yakın koordinasyonun önemini” vurguladığı ifade edildi.

“ÜZÜCÜ BİR OLAY”

“Türkiye en kuvvetli ve en değerli NATO müttefiklerimizden biri” diyen Pentagon Sözcüsü Ryder vakası “üzücü bir olay” olarak vasıflandırdı. Haseke’de hava operasyonu yapan Türk SİHA’larından birinin ABD’ye ait “erişimi sınırlı etkinlik bölgesine” girdiğini söyleyen Pentagon Sözcüsü Ryder SİHA’nın bunkerlerde konuşlu ABD askerlerine bir kilometreden az bir uzaklığa kadar yaklaştığını ifade etti. Ryder söz konusu SİHA’nın “potansiyel bir tehlike” olarak değerlendirildiğini ve yerel saatle saat 11.40’ta düşürüldüğünü ifade etti.

ABD SİNYALİ VERMİŞTİ

Pentagon’un açıklaması öncesinde Reuters haber ajansına konuşan iki ABD’li yetkili, ABD F-16 savaş jetlerinin Suriye hava sahasında Türkiye’ye ait bir SİHA düşürdüğünü söylemişti.

ABD’li yetkililer ajansa yaptıkları açıklamada söz konusu SİHA’nın Suriye’deki Amerikan kara birliklerinin civarlarında etkinlik gösterdiğini belirtti. ABD’li yetkililer Türk ordu yetkililerini ABD kara birliklerine yakın yerde etkinlik göstermeleri mevzusunda birden fazla kez uyardıklarını aktardı.

AP haber ajansına konuşan bir ABD’li yetkili de Suriye Haseke’deki birliklerine çok yakınlaşan bir SİHA’nın vurulduğunu ifade etti. Yetkili SİHA’nın “güvensiz” ve “senkronize olmayan bir şekilde” uçtuğunu kaydetti.

“SİHA TÜRKİYE’NİN DEĞİL”

Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili ise Reuters’e yaptığı açıklamada düşürülen SİHA’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olmadığını ifade etti. Yetkili SİHA’nın kime ait olduğu mevzusunda ise bir açıklama yapamayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Ankara saldırısı faillerinin Suriye’den geldiği açıklaması sonrasında ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki bölgelere SİHA saldırıları düzenlenmişti.

MİT’TEN SURİYE’YE OPERASYON

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Suriye’de düzenlediği operasyonlarda terör örgütü PKK/YPG’ye ait askeri tesisleri ve örgütün yönetici kadrolarını hedef aldı.

MİT Ankara saldırısının peşinden Suriye’de PKK/YPG’ye ait bina ve tesisleri hedef alan bir operasyon düzenledi. Ankara saldırısının Suriye’de planlandığı ve eyleme katılan örgüt mensuplarının bu bölgeden Türkiye’ye geçtiği gerekçesiyle MİT, Suriye’de konuşlu PKK/YPG askeri tesislerini ve örgütün yönetici kadrolarını hedef aldı. Hedef alınan tesisler arasında PKK/YPG’nin silah mühimmat depoları, saldırı-sabotaj birimleri ve örgüte ait Ar-Ge merkezlerinin yer aldığı öğrenildi. Operasyonların, planlanan hedefe ulaşıncaya kadar devam edeceği açıklandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Dünya Haberleri

Ukrayna, Rusya'ya Karşı F-16 Uçakları İçin Hazırlanıyor
Rio Grande do Sul'da Sel Felaketinde Elon Musk'ın Yardımı: 1000 Web Anteni Bağışlandı
Nijerya Senatosu, Uyuşturucu Kaçakçılarına İdam Cezası Getiren Tasarıyı Kabul Etti
Kiev Yetkilileri: Rus Saldırı Girişimi Püskürtüldü, Siviller Tahliye Ediliyor
BM, Filistin'in Tam Üyelik Başvurusunu Yeniden Değerlendirecek