ABD, Ukrayna'ya 1,5 milyar dolar ek yardım yapacağını duyurdu

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi'nde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e ek olarak 1,5 milyar dolarlık yardım sözü verdi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsviçre'nin Bürgenstock kasabasında düzenlenen zirvede yaptığı konuşmada, ABD'nin Ukrayna'ya tam destek vermeye devam ettiğini vurgulayarak, enerji sektörünü ve Rusya ile devam eden savaştan etkilenen sivillerin durumunu iyileştirmek için Ukrayna'ya en az 1,5 milyar dolarlık yardım sağlanacağını ifade etti.

Harris, "Her milletin kendi ittifaklarını seçme hakkı vardır. Bu haklar devredilemezdir. Hükümetler, hukukun üstünlüğünü korumakla yükümlüdür. Tüm devletlerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmalıdır. Ulusal sınırlar zorla değiştirilmemelidir." şeklinde konuştu.

'SARSILMAZ BAĞLILIĞIMIZ...'

Kamala Harris, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı acımasız saldırganlığına karşı ABD'nin Ukrayna halkını destekleme kararlılığını teyit ettiğini belirterek konuşmasına başladı. Harris, Zelenskiy ile yaptığı ikili görüşmede de bu desteği yeniden vurguladığını ifade etti.

Harris, Rusya'nın saldırganlığının sadece Ukrayna halkının yaşamına ve özgürlüğüne değil, aynı zamanda küresel gıda güvenliğine ve enerji kaynaklarına karşı da bir tehdit olduğunu söyledi. Rusya'nın bu saldırganlığının uluslararası kural ve normlara, Birleşmiş Milletler Şartı'ndaki ilkelerine karşı bir saldırı olduğunu vurguladı.

ABD'nin BM Şartı ilkeleri ve Ukrayna halkının iradesi doğrultusunda "adil ve kalıcı bir barış" için çalışmaya devam edeceğini belirten Harris, "Eğer dünya, bir ülkenin saldırgan komşusu tarafından işgal edilmesine tepki göstermezse, diğer saldırganlar da cesaret bulacaktır." şeklinde konuştu.

YARDIMLARIN İÇERİĞİ

ABD Başkan Yardımcılığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'ya sağlanacak 1,5 milyar dolarlık yardımın 500 milyon dolarının enerji sektörüne yönlendirileceği ve özellikle Rusya'nın son saldırılarında zarar gören enerji altyapısının yeniden güçlendirilmesi için kullanılacağı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, yardımın diğer bölümüyle milyonlarca Ukraynalının gıda, sağlık, barınma, su ve hijyen gibi temel ihtiyaçlarının karşılanacağı vurgulandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.