ABD ve Çin artık Afrika'da da kapışacak!

Dünyanın yükselen gücü Çin ilk denizaşırı askeri üssünü Ortadoğu ve Afrika için stratejijk öneme sahip Cibuti'de inşa edecek. Wall Street Journal'ın haberine göre, daha önce ABD ve Çin arasındaki bölge rekabeti askeri üs...

Dünyanın yükselen gücü Çin ilk denizaşırı askeri üssünü Ortadoğu ve Afrika için stratejijk öneme sahip Cibuti'de inşa edecek. Wall Street Journal'ın haberine göre, daha önce ABD ve Çin arasındaki bölge rekabeti askeri üs inşasıyla birlikte yeni bir döneme girecek. Çinli askeri yetkililer 90 dönüm üzerine inşa edilecek ilk denizaşırı askeri üssün çok fazla işleve sahip olacağını belirtiyor.

Askeri uzmanlar da, Çin'in Hint Okyanusu ötesindeki askeri varlığını arttırmasının strateji değişikliğinin ilk somut işareti olduğunu belirtiyor.

Akdeniz ile Hint Okyanusu'nu birbirine bağlayan Kızıldeniz-Aden Körfezi hattının geçiş noktası Babu'l Mendeb Boğazı'nda yer alan Cibuti'de hali hazırda Fransa, ABD, İtalya ve Japonya'nın askeri üssü bulunurken, Çin de bu bölgede askeri üs inşa etme arayışına girmişti.

Nüfusu 830 bin olan ve sadece 23 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Cibuti, dünyada ticari gemilerin en fazla tercih ettiği rotalardan biri üzerinde bulunuyor.

Sahip olduğu limanlar sayesinde Doğu Afrika ülkelerinin ticaret kapısı olan Cibuti, ABD gibi yabancı ülkelere, Somali ve Yemen'de olduğu gibi bölgedeki olaylara kolay müdahale imkanı tanıdığı için de stratejik öneme sahip.

ABD VE FRANSA'NIN VARLIĞI UZUN YILLARA DAYANIYOR

Cibuti'de en büyük askeri varlığa sahip ülke, Camp Lemonier'de 4 bin personeli bulunan ABD.

Camp Lemonier, bölgedeki operasyonel gücünü artırmak isteyen ABD tarafından 2001'de kuruldu. Üs, Somali ve Yemen'de ABD tarafından yürütülen terör operasyonları için önemli bir konuma sahip.

Ambouli Havaalanı'nın güneyinde bulunan üs, genellikle Afrika ülkeleri askerlerinin eğitimi ve hava operasyonları için kullanılıyor.

Cibuti yönetimiyle 2014 yılında yenilediği anlaşma çerçevesinde üssü 10 yıl daha kullanma hakkı elde eden ABD, burası için yıllık 63 milyon dolar kira bedeli ödüyor.

Eski Fransa sömürgesi olan ve Fransız Somaliland'i olarak adlandırılan Cibuti'de Fransızların askeri varlığı da uzun yıllardır devam ediyor.

Cibuti'de en büyük ikinci yabancı kuvvet olan Fransa'nın bin 900 kişilik askeri birliği bulunuyor.

Afrika'daki en büyük üssünü bu topraklarda bulunduran Fransa'nın, kira olarak ödediği yıllık miktar yaklaşık 34 milyon dolar.

ÇİN, BABU'L MENDEB BOĞAZI'NIN GÜVENLİĞİNİ İSTİYOR

Çin de geçen yıl sonunda yaptığı anlaşma çerçevesinde Cibuti topraklarında üs kurme hakkı kazandı. 10 yıllığına kiralanan alanda hazırlıklarına başlanan üssün 2017 yılında faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Çin, bu sayede ülke sınırları dışındaki ilk askeri üsse sahip olacak. Çin'in burada konuşlandırmak istediği asker sayısı ise yaklaşık 10 bin.

Cibuti Dışişleri Bakanı Muhammed Ali Yusuf, bu hafta yaptığı açıklamada, Çin'in açacağı üssün ABD ile ilişkileri olumsuz etkilemeyeceğini belirtti.

Yusuf, "Nasıl ki ülkemizde mevcut bulunan ABD, NATO, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japon kuvvetlerini daha önce hoş karşıladıysak, Çin'in Cibuti'deki varlığını da öyle karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

Çin'in söz konusu üs için Cibuti makamlarına yılda 20 milyon dolar vereceği belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
İsrail'in Misilleme Tehdidi: Tutuklama Kararı Çöküşe Yol Açabilir
KFC ve Pizza Hut'un ABD'deki satışları geriledi
Blinken'in İsrail Ziyareti: Gazze Saldırıları ve Rehine Krizi Görüşüldü