ABD ve İngiltere Koalisyonundan Hudeyde’ye Hava Saldırısı!

Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD ve İngiltere'nin Hudeyde'de bulunan El-Cebbane bölgesine iki hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Hasar hakkında bilgi verilmezken, taraflardan henüz resmi bir açıklama gelmedi...

Husiler, ABD ve İngiltere’nin koalisyon uçakları tarafından Hudeyde’ye hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Husilere bağlı El-Mesira televizyonu, Hudeyde’nin batısındaki El-Cebbane bölgesine iki hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu ancak hasar hakkında henüz bilgi verilmedi. ABD ve İngiltere ise bu saldırılara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Husilerin kontrolünde olan ve stratejik öneme sahip Hudeyde, uluslararası havaalanı ve üç limana ev sahipliği yapıyor. El-Cebbane bölgesinde de Husilere ait bir hava savunma kampı bulunuyor.

KIZILDENIZ’DEKI GERGINLIK TIRMANIYOR

İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyuyor ve insansız hava araçları ile füzelerle saldırılar düzenliyor. Bu eylemler sonrasında birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurdu.

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğini koruma amacıyla 18 Aralık 2023’te çok uluslu bir "deniz görev gücü" oluşturulduğunu ve "Refah Muhafızı Operasyonu" başlatıldığını duyurdu. Aynı süreçte, Yemen’den fırlatılan füze ve kamikaze dronların birçok kez ABD güçleri tarafından düşürüldüğü bildirildi. Avrupa Birliği ise seyrüsefer güvenliğini sağlamak amacıyla 19 Şubat’ta Aspides misyonunu başlattı, İtalya da 5 Mart’ta bu misyona taktik komuta ile katıldı.

Süveyş Kanalı, küresel ticaretin yaklaşık %12’sine ev sahipliği yaparak Avrupa ile Asya arasında en kısa deniz yolu rotasını sağlıyor ve Kızıldeniz’deki bu gerginlik, dünya ticareti için kritik bir tehdit oluşturuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.