ABD ve İngiltere, Yemen'deki Husi militanlara karşı hava ve deniz saldırıları başlattı.
Yemen'in başkenti Sana'da duyulan patlamalar, saldırının etkilerini gösteriyor.
İran destekli Husi lideri Abdulmelik el-Husi, ülkesine karşı askeri tehdit alan herkesin "bedelini ödemekle" tehdit ederek, ABD'nin herhangi bir saldırısına karşılık verileceğini söylemişti.
DÜNYA TEDARİK ZİNCİRİNİ ETKİLEMİŞTİ
Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşılık ticari gemilere saldırılar düzenlemesi nedeniyle birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.
Bu durum, halihazırdaki faaliyet gösteren şirketlerin Afrika üzerinden dolaşarak Avrupa'ya gitmelerine yol açarak, ürün tedarik sürelerini uzatmış ve maliyetleri artırmıştı.
Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını açıklamış ve 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.
Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve küresel ticaretin yüzde 12'sini taşıyan Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye sokmuş, Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılar ve şirketlerin aldığı kararlar ise küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlamasına neden olmuştu.