ABD ve İngiltere'nin Yemen saldırısı sonrası Husilerden açıklama: Ağır bedeller ödemeye hazır olun

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, Yemen'de Husi isyancılara yönelik hava saldırısı düzenleyerek Kızıldeniz'deki gerilimi tırmandırdı. ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak saldırıları Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarına misilleme olarak gerçekleştirdiklerini açıkladı.

ABD ve İngiliz savaş uçakları, Yemen'de Husi isyancılara ait hedeflere hava saldırısı düzenledi. Saldırı, Kızıldeniz'de gerçekleşen önceki saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildi. Amerikan ve İngiliz liderler, saldırıları Husi isyancıların Kızıldeniz'deki eylemlerine karşılık olarak gerçekleştirdiklerini açıkladı.

ABD BAŞKANI BİDEN'DAN SALDIRI AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarına yanıt olarak Amerikan ve İngiliz ordularının Yemen'de Husi isyancılarına ait bazı hedeflere hava saldırısı düzenlediğini ifade etti. Biden, özellikle 9 Ocak'ta gerçekleşen saldırılara karşı uluslararası koalisyonla misilleme yapıldığını belirtti.

İNGİLTERE BAŞBAKANI SUNAK: "İNSANİ KRİZİ KÖTÜLEŞTİRİYORLAR"

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin Yemen'de Husiler tarafından kullanılan askeri tesislere yönelik hedefli saldırılar düzenlediğini duyurdu. Sunak, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının ticaret rotalarını tehdit ettiğini, emtia fiyatlarını yükselttiğini ve Yemen'deki insani krizi daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

HUSİLERDEN KARŞILIK AÇIKLAMASI: "GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE KARŞI SALDIRIYA GEÇTİK"

Yemen'deki İran destekli Husiler, ABD ve İngiliz savaş gemilerinin hedef alındığını bildirdi. Husilerin siyasi büro üyesi Ali el-Kahhum, "Ülkemiz, ABD ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları tarafından büyük bir saldırıya maruz kaldı. Hiç şüphesiz ABD ve İngiltere, bu bariz saldırganlığın tüm vahim sonuçlarına ağır bir bedel ödemeye hazırlanmak zorunda kalacak" " ifadelerini kullandı. Husi yönetimindeki Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-İzzi ise ABD ve İngiltere'nin saldırısının ağır sonuçlarına hazır olmaları gerektiğini belirtti.

Bu gelişmeler, bölgede tırmanan gerilimi ve uluslararası ilişkilerdeki dengesizliği yansıtıyor. ABD ve İngiltere'nin Husilere yönelik hava saldırılarına verilen karşılık, bölgedeki krizi daha da karmaşık hale getirebilir. Uluslararası toplum, Kızıldeniz'deki gerilimi düşürmek için çözüm arayışlarına devam ederken, gelecekteki gelişmeler merakla bekleniyor.

NELER OLMUŞTU?

Son dönemde Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıları, uluslararası arenada önemli bir gelişme yarattı. Pentagon, 6 Aralık 2023'te Husi güçlerinin saldırılarına karşı önlem almak amacıyla Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik bir "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmelerde bulunduğunu açıklamış, ardından 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adlı çok uluslu bir misyonun hayata geçirildiğini duyurmuştu.

Husilerin saldırıları, dünya ticaretinin önemli bir ayağı olan Süveyş Kanalı'nın güvenliğini tehdit ederken, Kızıldeniz'deki saldırılar ve birçok gemicilik şirketinin seferlerini durdurma kararı, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi" endişesine neden oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Sanal ilişki ona gelir kapısı oldu: Sharna Beckman 10 dakikada 30 bin TL kazanıyor
Trump'ın 'sus payı' davasında çapraz sorgu yapıldı: Ses kaydı dinletildi
İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması