ABD ve Rusya anlaştı: Suriye'de ateşkes tarihi belirlendi

Ortak açıklamada, iki ülkenin Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması konusunda anlaştıkları belirtildi. Açıklamada, Birleşmiş Milletler'in terör listesinde yer alan El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve IŞİD'in ateşkes...

Ortak açıklamada, iki ülkenin Suriye'de ateşkesin 27 Şubat'ta başlaması konusunda anlaştıkları belirtildi. Açıklamada, Birleşmiş Milletler'in terör listesinde yer alan El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve IŞİD'in ateşkes kapsamına alınmayacağının ifade edildi.

Reuters'ın haberine göre, anlaşma kapsamında ABD öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı koalisyon, Suriye ve Rusya'nın IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer 'terör örgütlerine' karşı askeri operasyonları sürecek. Açıklamada, tarafların 26 Şubat'ta, Şam saatiyle öğlen 12'ye kadar 'şiddetin durması' anlaşmasına katılıp katılmadıkları konusunu bildirmeleri çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, taraflara, anlaşmayı kabul etme ve uygulama çağrısında bulundu. Kerry, anlaşmanın uygulanması durumunda şiddetin azalacağını, insani yardımın ulaştırılmasının yayılacağını ve Suriye'de siyasi geçiş sürecinin destekleneceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-moon, ateşkes anlaşmasını 'umut işareti' olarak nitelendirdi. Ban, Suriye'deki çatışmanın taraflarına, anlaşmanın maddelerine uyma çağrısında bulundu.

Al Jazeera, akşam saatlerinde anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

JOHN KERRY'DEN ÇAĞRI

Ortak açıklamadan sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den Suriye'deki savaşan taraflara çağrı yapıldı. Kerry, ateşkese "tamamen uyulması" çağrısında bulundu.

PUTIN'DEN İLK AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ateşkes anlaşması hakkında açıklamada bulundu. Putin anlaşmayı, "kan dökülmesine engel olabilecek gerçek bir adım" olarak nitelendirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'a gidecek
Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
ABD istihbaratı, Navalni'nin ölüm emrini Putin'in vermediğini tespit etti
Japonya, Fuji Dağı'ndaki turist sorununa çözüm arıyor: Fotoğraf noktalarına bariyer çekilecek