ABD'de İlk Kapaksız Total Yapay Kalp Nakli Gerçekleşti

ABD’de kalp yetmezliği hastasına, kapaksız total yapay kalp nakli yapıldı. 9 Temmuz’da Teksas Kalp Enstitüsü'nde gerçekleştirilen bu operasyon, kapaksız cihazın sağlık sorunlarını azaltabileceğini ve 100 bin hastaya fayda sağlayabileceğini öngörüyor.

ABD’de, kalp yetmezliği olan bir hastaya ilk kez kapaksız total yapay kalp nakli yapıldı. 9 Temmuz'da Teksas Kalp Enstitüsü'nde gerçekleştirilen bu çığır açıcı operasyon, kapaksız cihazın sağlık sorunlarını azaltma potansiyelini ve 100 bin hastaya umut olabileceğini gösteriyor. Cihaz, vücuda tamamen uyum sağlıyor ve dış destek gerektirmiyor.

Dünyada ilk kez kalp yetmezliği olan bir hastaya "kapaksız total yapay kalp" nakli yapıldı. Bu operasyon, 9 Temmuz 2024 tarihinde ABD'nin Teksas Kalp Enstitüsü'nde gerçekleştirildi. 

Kullanılan cihaz, kalp kapakları içermiyor, bu da nakil sonrası sağlık sorunları yaşama riskini düşürüyor. "Full implantable" olarak tanımlanan bu cihaz, vücuda tamamen uyum sağlıyor ve dışarıdan herhangi bir çanta veya kabloya ihtiyaç duymadan çalışabiliyor.

Cihaz, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden geçici kullanım onayı aldı; tam onay alana kadar kalp nakline geçiş sürecinde "köprü-nakil" olarak kullanılacak. İlk hasta bu cihaz sayesinde 8 gün boyunca yaşatıldı ve ardından kalp nakli gerçekleştirildi. 

Cihazın küçük boyutu sayesinde, çocuklar ve kadınlar dahil birçok kişiye uygulanabileceği öngörülüyor. Kapaksız total yapay kalp, ABD'de 4 hastaya daha uygulanacak. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri, bu cihazın yaklaşık 100 bin hastaya fayda sağlayabileceğini tahmin ediyor. Dünya genelinde yaklaşık 26 milyon insan kalp yetmezliği yaşıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.