George Floyd’un 25 Mayıs’ta gözaltında öldürülmesinden beri en kitlesel gösteriler bu hafta sonu yapıldı. ABD'de polis reformu seslerinin yükseldiği Floyd protestolarının barışçıl geçmesi nedeniyle birçok kentte sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. New York, polise ayrılan bütçede kesintiye gidecek.
ABD'de ırkçı polis şiddeti sonucu siyahi Amerikalı George Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar 13'üncü gününe girdi. Gösterilere karşı olanlara malzeme verecek yağmalama, kundaklama olayları da yaşanmadı. 25 mayıs’tan sonraki iki haftada 10 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı. Cumartesi günü Washıngton’daki gösteri sırasında sadece bir kişi gözaltına alındı.
MİNNEAPOLİS'TEKİ POLİS DEPARTMANI KAPATILACAK
George Floyd'un ırkçı polis tarafından öldürüldüğü Minneapolis kentindeki polis departmanı tasfiye edilecek.
ABD medyasında yer alan haberlere göre, Minneapolis Kent Konseyi, polis şiddetine karşı tepkiler ve devam eden protestoların ardından polis departmanının kapatılacağını açıkladı.
Minneapolis Kent Konseyi Başkanı Lisa Bender ise "Kentimiz, Minneapolis Polis Departmanı ile olan toksik ilişkisini sona erdirmeyi planlıyor" dedi.
Bender, polis departmanının kapatılarak yerine kamu güvenliğini sağlayacak yeni bir sistem oluşturulacağını söyledi.
Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, polis departmanının tasfiyesine sıcak bakmıyor ve reform öneriyor ancak Minneapolis Kent Konseyindeki çoğunluğun kararını veto edemiyor.
Ülke genelinde yaklaşık iki haftadır süren protestolarda göstericiler, polis şiddetine karşı polis teşkilatının finansal kaynaklarının kesilmesi, küçültülmesi ve hatta tasfiye edilmesini talep ediyor.
NEW YORK POLİSE AYRILAN BÜTÇEDE KESİNTİYE GİDECEK
New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından artan reform talepleri kapsamında polis departmanına ayrılan bütçede kesinti yapılacağını duyurdu.
De Blasio, New York polisinin protestoların ilk gününde göstericilere sert müdahalesi sonrası gelen tepkiler üzerine, polis departmanının bütçesinde kesintiye gidileceğini söyledi.
New York Polis Departmanı'nın 6 milyar dolarlık yıllık bütçesinde ne kadar kesintiye gidileceği konusunda detay vermeyen de Blasio, kesintinin sosyal hizmetlere ayrılacağını belirtti.
46 yaşındaki George Floyd'un dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis'te polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması sonucu hayatını kaybetmesi, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti ve ırkçılık tartışmalarını tekrar alevlendirmişti.
Olayların başladığı Minneapolis'ten ülke geneline yayılan ve yaklaşık iki haftadır devam eden protestolarda polis reformu talep ediliyor.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILDI
Protestoların çoğunlukla barışçıl geçmesi üzerine New York, Chicago ve Philadelphia'daki sokağa çıkma yasakları kaldırıldı.
New York'un çeşitli yerlerinde düzenlenen protestolarda, göstericiler Trump Tower önünde, ''Oy ver, Trump'tan kurtul'' sloganları attı.
TRUMP, ULUSAL MUHAFIZLARIN GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN TALİMAT VERDİ
ABD Başkanı Donald Trump ise 10 gündür protestoların devam ettiği Washington'da ulusal muhafızların geri çekilmesi talimatı verdi.
Başkentteki protestolara Evanjelik Kilisesinin yüzlerce mensubu da katıldı.
Floyd'un hayatını kaybettiği Minneapolis'te ise göstericilerin polis departmanının tasfiye edilmesi talebine hayır diyen Belediye Başkanı Jacob Frey yuhalanarak alandan ayrıldı.
Virginia'da ise dün gece Amerikan iç savaşı sırasındaki Konfederasyon ordusu generali Carter Wickham'a ait heykel yıkıldı.
Öte yandan Demokrat Başkan adayı Joe Biden ise Floyd'un 9 Haziran'da Houston'daki cenaze töreninin ''korumalar ve aşırı güvenlik önlemleri nedeniyle aksamaması'' için pazartesi günü Floyd'un ailesini ziyaret edecek.
Houston Üniversitesi, Floyd'un anma törenine katılmak isteyenler için pazartesi günü dersleri iptal ettiğini duyurdu.
46 yaşındaki George Floyd'un 25 Mayıs Pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması sonucu hayatını kaybetmesi, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti ve ırkçılık tartışmalarını tekrar alevlendirmişti.
Olayların başladığı Minneapolis'ten ülke geneline yayılan ve yaklaşık 2 haftadır süren protestolarda polis reformu talep ediliyor.
ABD ADALET BAKANI BARR: KOLLUK GÜÇLERİNDE IRKÇILIK OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM
ABD Adalet Bakanı Barr, "ABD'de ırkçılık var ama kolluk güçlerinde sistematik ırkçılık olduğunu düşünmüyorum." dedi.
Siyahi Amerikalıların ülkenin tarihi göz önünde bulundurulduğunda neden polislere güvenmediğini anladığını söyleyen Barr, "Tarihimizde birçok kurumumuz bariz ırkçıydı" dedi.
1960'lardan bu yana eşitsizlikler konusunda kurumlarda reformlar yapıldığını ve ilerleme kaydedildiğini öne süren Barr, "ABD'de ırkçılık var ama kolluk güçlerinde sistematik ırkçılık olduğunu düşünmüyorum." dedi.
Amerikan ordusunda daha önce ırkçılık varken şu an eşit fırsatlar sağlandığını iddia eden Barr, polis departmanında şu an aynı süreçten geçildiğini söyledi.
Polislerin çoğunun iyi olduğunu ama içlerinde kötülerinde bulunduğunu söyleyen Barr, bireylerin eylemlerinin tüm birimin ''çürük'' olduğu anlamına gelmediğini sözlerine ekledi.
LONDRA'DA GÖSTERİCİLER İLE POLİS ARASINDA ARBEDE
İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen ırkçılık karşıtı gösteride, polisle protestocular arasında arbede yaşandı.
Londra'da ABD Büyükelçiliği önünde başlayıp Başbakanlık binası önünde devam eden gösteride akşam saatlerinde olaylar çıktı.
Gösterciler, polise cam şişe ve taş attı. En az bir polis memurunun başından yaralandığı ve bir göstericinin de gözaltına alındığı görüldü.
Olayların ardından polis, Başbakanlık binasının önünü boşaltırken, bazı göstericiler sokağı kapatan polislerin arasında kaldı.
Ayrıca kentin bazı bölgelerinde de polis araçlarının taşlandığı öğrenildi.
Çarşamba ve cumartesi günleri yapılan gösterilerde de olaylar çıkmış, onlarca gösterici gözaltına alınmış ve en az 14 polis yaralanmıştı.