ABD'de Uçaklara Lazer Tehditleri Yüzde 41 Arttı: FAA Uyardı

ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA), uçaklara lazer tutarak güvenlik tehdidi oluşturan olayların 2023'te yüzde 41 artış gösterdiğini açıklayarak oluşan ciddi tehlike konusunda uyardı.

ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA), uçaklara lazer tutarak güvenlik tehdidi oluşturan olayların 2023'te yüzde 41 artış gösterdiğini açıkladı ve bu tehlikeli eğilime karşı uyardı.

FAA, 2010'dan bu yana uçaklara lazer tutma vakalarını takip ettiğini ve 2023'te 13 bin 304 rapor alındığını bildirdi. 2022'ye göre yüzde 41 artan bu olaylar, pilotlar ve yolcular için ciddi bir risk oluşturuyor. FAA, "Bir uçağa lazer tutmak ciddi bir güvenlik tehdididir. Birçok yüksek güçlü lazer türü, yüzlerce yolcuyla birlikte yolculuk yapan pilotları geçici olarak kör edebilir. FAA'nın 2010'da lazer saldırılarına ilişkin veri toplamaya başlamasından bu yana pilotlar 313 yaralanma bildirmiştir" açıklamasını yaptı.

UÇAĞA LAZER TUTMANIN CEZASI YAKLAŞIK 31 BİN DOLAR

Uçaklara lazer tutarak pilotların görüşlerini tehdit eden kişiler için tek bir lazer tutma olayının cezasının 11 bin dolar, birden fazla olayda ise 30 bin 800 dolar olduğu belirtildi. FAA ayrıca, bu tür ihlalleri yapanların federal, eyalet ve yerel kolluk kuvvetleri tarafından cezai yaptırımlarla da karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Ancak uzmanlar, bu cezaların caydırıcı olmadığını ve lazer saldırılarının önlenmesi için daha katı önlemlere ihtiyaç olduğunu savunuyor.

UÇAKLARA LAZER TUTMAK NEDEN TEHLİKELİ?

Lazer ışığı pilotların görüşünü geçici olarak engelleyebilir ve iniş ve kalkış sırasında tehlikeli durumlara yol açabilir. Lazer ışığı kokpitteki elektronik cihazlara zarar verebilir ve uçuş güvenliğini tehlikeye atabilir. Lazer ışığı pilotlara ve yolculara göz hasarı verebilir.

FAA, uçaklara lazer tutma riskine karşı halkı bilinçlendirmeye ve bu tehlikeli eğilimin önlenmesine yardımcı olmaya çağırıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.