Dışişleri Bakanlığı, Başkan Joe Biden'ın isteği üzerine hazırladığı raporu Kongreye sundu. Raporda, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarının uluslararası hukuku ihlal ettiği yönündeki değerlendirmenin "makul" olduğu belirtildi. Bu rapor, kısaca NSM-20 olarak biliniyor.
Raporda, "İsrail'in askeri operasyonlarında sivillerin zararını azaltmaya yönelik en iyi uygulamaları hayata geçirecek bilgi, deneyim ve araçlara sahip olduğu" ifade edilirken, aynı zamanda "yüksek düzeyde sivil kayıplarının, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin bu kaynakları yeterince kullanıp kullanmadığına ilişkin önemli soruları gündeme getirdiği" belirtildi.
Rapora göre, İsrail'in ABD'nin sağladığı silahları sivilleri hedef almak için kullandığı iddialarını doğrulamak için tam bilgi vermediği ifade ediliyor. Bununla birlikte, İsrail'in uluslararası hukuka uygun kullanımı konusundaki taahhütleri inandırıcı ve güvenilir bulunduğu için ABD askeri yardımının devam edeceği vurgulanıyor. Hamas'ın yoğun nüfuslu alanlarda faaliyet göstermesi ve savaş bölgesinden güvenilir bilgi toplamanın zorluğu gibi faktörler de raporda ele alınıyor. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları kasıtlı olarak engellemediği belirtiliyor. Bununla birlikte, raporun, Kongre'deki bazı Demokratları rahatsız edebileceği ve İsrail'in ABD silahlarını sivilleri hedef almak için kullandığına ve insani yardımları kasıtlı olarak engellediğine inananları kızdırabileceği ifade ediliyor.
8 Şubat'ta, ABD Başkanı Joe Biden, Ulusal Güvenlik Memorandumu (NSM-20) yayınlayarak, ABD'nin askeri yardım alan ve çatışmalara dahil olan ülkelerden uluslararası hukuka uymalarını ve insani yardımları engellememelerini talep etti. Bu çerçevede, Dışişleri ve Savunma Bakanlığından, Amerikan silahlarının uluslararası hukuku ihlal edebileceği iddialarını araştırarak Kongreye 3 ay içinde bir rapor sunması istenmişti.
Biden'ın genelgesine yanıt olarak oluşturulan bağımsız bir çalışma grubu, İsrail'in potansiyel hukuk ihlallerine dair uzun bir rapor yayınladı. Rapor, İsrail'in yoğun nüfuslu bölgelerde sivillere yönelik orantısız zararın öngörülmesine rağmen başlatılan saldırılar da dahil olmak üzere uluslararası hukukun temel ilkelerini sistemli olarak ihlal ettiğini belirtti. İnsan hakları grupları ise İsrail'in sunduğu yazılı güvencenin inandırıcı olmadığını vurgulayarak ABD'yi bu ülkeye silah transferini askıya almaya çağırdı.