ABD'den Türkiye'ye yeni anlaşma: F-35 programına dönüş masada

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin, Hakan Fidan ile birlikte F-35 programına dönüşünü ele aldıklarını ve Türkiye'nin programa yeniden katılımını da görüştüklerini açıklamış bulundu.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin, Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye'nin F-35 programına dönüşünün de ele alındığını belirtti. Fidan'ın Washington'daki temasları çerçevesinde, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cardin ve komisyon üyeleriyle görüştüğü bildirildi.

Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Cardin, Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu vurgulayarak, Suriye ve insan hakları konularındaki kaygılarını ilettiklerini ifade etti. Dostane bir atmosferde gerçekleşen görüşmede, Türkiye'nin Ukrayna meselesindeki rolüne de dikkat çektiklerini belirtti.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, Cardin, Hakan Fidan'ın ABD ile daha güçlü işbirliğinin mümkün olduğu alanlara değindiğini belirtti. Türkiye'nin Ukrayna meselesinde NATO müttefiki olarak önemli bir rol oynadığını da vurguladı.

TÜRKİYE'NİN F-35 PROGRAMINA DÖNÜŞÜ DE GÜNDEMDE

Cardin, görüşmede Türkiye'nin F-35 programına dönüşünün ele alındığını belirtti ancak özellikle F-16 satışına odaklandıklarını ifade etti. Türkiye, Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle F-35 programından çıkarılmış ve ABD'nin CAATSA yaptırımlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışı yapmayı planladığını ve F-35 programına dönüşün mümkün olabileceğini açıklamıştı.

ABD'NİN TÜRKİYE YAPTIRIMININ KALDIRILMASI BEKLENİYOR

Son zamanlarda ABD'nin Türkiye'ye yaklaşık 20 milyar dolarlık yeni F-16 satışı yapma niyetini açıklaması, Türkiye'nin F-35 programına geri dönme umutlarını artırmıştı. Geçtiğimiz haftalarda, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Victoria Nuland, Türkiye ziyareti sırasında bu konunun müzakere edilebileceğini belirtmişti.

Hakan Fidan'ın Washington ziyaretinin devamında, ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı CAATSA yaptırımlarının kaldırılması talebinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Prof. Dr. Naci Görür'den Uyarı: Tunceli, Erzincan ve Bingöl'de Deprem Tehlikesi Artıyor!
İstanbul ve Ankara'da 'Narkoçelik-17' Operasyonu
Zeynep Farah Abdullah, açlık diyetinde!
İnegöl'de Eski Eş Şiddetinde Korkunç Olay: Kadın Sokak Ortasında Bıçaklandı
Ünlü Oyuncu Selen Soyder Yeni Aşkını Paylaştı, Yer Yerinden Oynadı!