ABD’den Venezuela’ya açık darbe tehdidi!

ABC Haber MerkeziABD, finanse ettiği muhaliflerin yarattığı terörün Venezuela’da haftasonu düzenlenen seçimlerde sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun zafer kazanmasını engelleyememesinin ardından darbe tehdidinde bulundu....

ABC Haber Merkezi

ABD, finanse ettiği muhaliflerin yarattığı terörün Venezuela’da haftasonu düzenlenen seçimlerde sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun zafer kazanmasını engelleyememesinin ardından darbe tehdidinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Maduro ya kendi isteği ile iktidarı bırakacak, ya da devireceğiz'' ifadelerini kullandı.

Venezuela’da Anayasa’nın yeniden yazımı için yapılan kurucu meclis seçimleri muhalefet tarafından boykot edilmiş ve seçim günü düzenlenen silahlı saldırılarda aralarında polislerin de olduğu 15 kişi öldürülmüştü.

ABD destekli muhaliflerin bu girişimine rağmen 8 milyon Venezuelalı sandığa giderek ülkenin solcu iktidarına 1999’da iktidara gelişlerinden bu yana aldığı en büyük desteği vermişti.

ABD’DEN AÇIK DESTEK
CIA’in desteklediği muhaliflerin saldırılarının sol iktidarı devirememesinin ardından Washington, Karakas’a yönelik tehditlerini açık şekilde dile getirmeye başladı.

Müttefikleri ile durumu görüştüklerini söyleyen Rex Tillerson, venezuelalıların "hak ettikleri hükümette seslerinin duyulmasına izin verilmesini" istediklerini söyledi.

AMERİKA KITASINDA TARAFLAŞMA
Küba, Nikaragua, Bolivya ve Ekvador “büyük zafer''lerinden dolayı Nicolas Maduro ve Venezuela halkını tebrik etti.

AB, ABD, Brezilya ve Arjantin ise seçimleri tanımadığını açıkladı.

Arjantin, 40 yılın ardından ilk defa bir sağcı iktidarla yönetiliyor. Brezilya’da da ABD destekli parlamento darbesi gerçekleşmişti.

CIA BAŞKANI DA SÖYLEMİŞTİ
CIA Başkanı Mark Pompeo da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklama ile iktidar karşıtlarına yönelik desteklerini Meksika ve Kolombiya ile birlikte sürdürdüklerini söylemişti. Pompeo, seçimlerin sonuçları ardından Venezuela’ya yönelik yaklaşımlarını yeniden gözden geçireceklerini söylemişti.

Venezuela’nın sınır komşusu olan Kolombiya’nın ülkeye yönelik terör saldırıları düzenleyen paramiliter gruplara ev sahipliği yaptığı biliniyor. iki ülkenin sınırlarının amazon ormanlarından geçmesi ise sınır denetimini neredeyse imkansız hale getiriyor.

sosyal medyadan servis edilen bir videoda ise silahlı abd destekli paramiliterlerin hükümeti tehdit etmesi de dikkat çekti. venezuela’da yaşanan süreç 2011 yılında suriye’de başlatılan abd-akp-israil-suudi arabista ve katar destekli cihatçı saldırılarını hatırlattı.

CHAVEZ’E DE DARBE YAPMAYA KALKMIŞLARDI
ABD, 2002 yılında da ülkenin efsanevi lideri Hugo Chavez’e yönelik darbe girişiminde bulunmuş ve darbeci askerler Hugo Chavez’i Başkanlık Sarayı’ndan kaçırarak ABD ile bağlantılı bir askeri üsse kaçırmışlardı.

Ancak girişimin ardından sokağa inan venezuela halkının ısrarı ve Venezuela Ordusu’nun darbeci askerleri bertaraf etmesi ardından Chavez büyük gösteriler eşliğinde tekrar iktidara dönmüştü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Venedik, giriş ücretiyle yüksek kazanç elde etti
O Şehirde 2025'ten İtibaren Dizel ve Benzinli Araçları Yasaklıyor!
Suudi Arabistan'da 'kaçak' hac ile mücadeleye yeni uygulama başlatıldı: Kontrol noktaları kurulacak
CIA Başkanı William Burns Kahire'de, İsrail-Hamas müzakerelerini değerlendiriyor
Carla Bruni'nin Yolsuzluk Davası: Sarkozy'yi Kurtarma Operasyonu