AB'den ABD'ye tepki: 'Çok fazla insan ölecek'

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'deki zirvede Ukrayna'nın Zafer Planı'na odaklanacaklarını belirtti. Orta Doğu'daki insani kriz, Gürcistan'daki demokratik gerileme ve Venezuela'daki baskılar da gündemde.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Zirvede, Ukrayna, Orta Doğu, Gürcistan ve Venezuela gibi dört önemli konunun ele alınacağını belirten Borrell, "Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin 'Zafer Planı'na odaklanacağız. Bizim için pratik bir bakış açısıyla Zafer Planı önemli. Bu plan ile barış planı arasında bir bağlantı kurmalıyız. Savaşın kazanılması için de barışın sağlanması için de her ikisinin bir arada olması gerekiyor. Bu nedenle, Ukrayna'yı sadece askeri açıdan değil, sivil açıdan da desteklemeliyiz" dedi.

Borrell, Ukrayna’nın elektrik altyapısına da dikkat çekerek, "Hiçbir ülke elektriksiz çalışamaz. Elektrik üretiminin yüzde 70’i yok oldu. Yeni jeneratörler sağladık ama bunlar hemen imha ediliyor. ‘Onlar imha ediyor, biz tamir ediyoruz’ döngüsünü durdurmalıyız. Bu, daha fazla hava savunma desteği anlamına geliyor. Elektrik sisteminin tamamen yok olmasını önlemek için daha fazla hava desteğine ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna’yı daha kuvvetli ve hızlı bir şekilde desteklemeye devam etmeliyiz" diyen Borrell, Rusya’nın Avrupa için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu belirtti. AB ülkelerinin Ukrayna’ya destek vermeye devam etmesini umduğunu ifade eden Borrell, "Ukrayna’yı destekleyen AB Askeri Yardım Misyonu devam ediyor. Görev sürem bitmeden önce Avrupa Barış Fonu ödemelerinin blokesini kaldırmak ve Ukrayna’ya daha fazla askeri destek sağlanmasını öngören bir anlaşmaya varmayı umuyorum" dedi.

Borrell, Orta Doğu’daki durumu değerlendirirken, "Orada yaşananlar bir felakettir, insani krizin kronikleşmesidir. 18 bin çocuk yetim kaldı. Lübnan nüfusunun yüzde 20’si göç etmek zorunda kaldı. Sadece Lübnan’da 400 bin çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı" diye konuştu. Ayrıca, Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırılara da değinerek, Avrupa Konseyi’nin bu saldırıları kınamasını umduğunu belirtti.

ABD’nin Gazze’ye insani yardım girişiminin sağlanması için İsrail hükümetine 1 aylık süre vermesine de tepki gösteren Borrell, "ABD, İsrail’e Gazze’ye insani yardımların erişimini iyileştirmesi için bir ay süre verdi. Bu bir ay boyunca insanların öldürülmesi, çok sayıda insanın yaşamını yitirmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

İsrail’in Birleşmiş Milletler’e yönelik saldırılarını da eleştiren Borrell, "BM, İsrail hükümeti tarafından her cepheden saldırıya uğradı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in antisemitik olduğu düşünülüyor. UNRWA’nın bir terör örgütü olduğu iddia ediliyor ve İsrail topraklarında faaliyet göstermesi yasaklanıyor. Birleşmiş Milletler birliklerine saldırılıyor. Bu durumu kabul edemeyiz. UNIFIL’in bir görevi var ve askerleri risk altında. AB ülkeleri, birliklerinin kalmasına karar verdi" dedi.

Borrell, Gürcistan’daki durumu da değerlendirerek, "Gürcistan’da açık bir demokratik gerileme var. Bir sonraki seçim, Gürcü halkının hangi yöne gitmek istediğine karar vermesi için önemli bir an olacak. Bu durum, hem bizim hem de Gürcüler için kritik" dedi.

Venezuela’daki baskının devam ettiğini belirten Borrell, "Muhalefet liderleri sürgünde veya gizli olmak zorunda kalıyor. İhlaller devam ediyor. Avrupa Birliği, Venezuela halkını demokratik mücadelelerinde desteklemek için tüm diplomatik kapasitesini kullanmaya hazır olmalı. Seçim sonuçları doğrulanmadığı sürece Maduro, demokratik yollarla seçilmiş bir başkan olarak tanınmayacak" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.