AB'den Çevre İçin Önemli Adım: Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklanıyor

AB ve AP, plastik atıkları azaltmak için yeni kararlar aldı. Tek kullanımlık plastik ambalajlar 2030'dan itibaren yasaklanacak. Ambalajların %15 azaltılması hedefleniyor. PFAS kullanımı da yasaklanacak. Geri dönüşüm oranı artırılacak.

Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği, çevreye zarar veren plastik atıkların azaltılması için önemli adımlar attı. Yeni kararlar, tek kullanımlık plastik ambalajların 2030'dan itibaren yasaklanmasını ve ambalaj atıklarının %15'e kadar azaltılmasını içeriyor. Ayrıca, zararlı kimyasal kullanımı da kısıtlanacak ve geri dönüşüm oranı artırılacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Birliği (AB), vatanlarında atık azaltımı konusundaki kararlarını sıcak tutmaya devam ediyor. Otellerdeki mini şampuan şişeleri gibi bazı tek kullanımlık plastik ambalajların yasaklanması, marketlerdeki ince plastik poşetler gibi diğer maddelerle birlikte gündemdeki yerini koruyor. AB ve AP, plastik ambalajların yasaklanmasıyla ilgili kararı onayladı.

Yeni bir AB kararıyla Strazburg'da gerçekleşen AP Genel Kurulu oturumunda ambalajların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi konuları ele alındı. Yasa, 476 evet oyu ile kabul edilerek yürürlüğe girdi.

AB, ambalajların daha sürdürülebilir hale getirilmesi ve ambalaj atıklarının azaltılması için yeni önlemler alacağını duyurdu. Genel ambalajlar ve plastik ambalaj atıklarının 2030'a kadar %5, 2035'e kadar %10, 2040'a kadar da %15 azaltılması hedefleniyor.

AB'nin aldığı karara göre, 2030'dan itibaren bazı tek kullanımlık plastik ambalaj türleri yasaklanacak. İşlenmemiş taze meyve ve sebze ambalajları, kafe ve restoranlarda doldurulup tüketilen yiyecek ve içecek ambalajları, tek kişilik soslar, krema ve şeker porsiyonları, hela ürünleri, konaklamalarda kullanılan mini şampuan ve sabun ambalajları ile birlikte 15 mikronun altındaki çok hafif plastik torbalar bu karar kapsamında yer alıyor.

Ayrıca, gıda ile temas eden ambalajlarda "doğada yok olmayan kalıcı kimyasallar" olarak bilinen PFAS'ların kullanımı da yasaklanacak. 2029 yılına kadar tek kullanımlık plastiklerin ve metal içecek kutularının %90'ının ayrı olarak toplanıp geri dönüşüme gönderilmesi gerekecek. Bu kararların üye ülkeler tarafından onaylanmasıyla birlikte yürürlüğe gireceği duyuruldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.