ABD’li Bilim İnsanları, Alzheimer’a Benzeyen Yeni Hafıza Kaybı Türü LANS’ı Keşfetti

ABD'li bilim insanları, Alzheimer'a benzeyen ama daha yavaş ilerleyen yeni bir hafıza kaybı türü, Limbik Baskın Amnestik Nörodejeneratif Sendrom (LANS) keşfetti. LANS, duyguları ve davranışları düzenleyen beyin fonksiyonlarını etkiliyor ve kişiselleştirilmiş tedavi imkanı sunuyor.

 

ABD'li bilim insanları, Alzheimer'a benzer ancak daha yavaş ilerleyen yeni bir hafıza kaybı türü olan Limbik Baskın Amnestik Nörodejeneratif Sendrom (LANS) keşfetti. LANS, duyguları ve davranışları düzenleyen beyin fonksiyonlarını etkiliyor ve önceki teşhis yöntemlerinin aksine, hastaların ölümünden sonra beyin dokusunu incelemeyi gerektirmiyor. Bu bulgu, daha kişiselleştirilmiş tedavi olanakları sunabilir.

ABD'li bilim insanları, Alzheimer'a benzeyen ancak daha yavaş ilerleyen yeni bir hafıza kaybı türünü tanımladı. Bu hastalık, "Limbik Baskın Amnestik Nörodejeneratif Sendrom" (LANS) olarak adlandırıldı ve duyguları ve davranışları düzenlemeye yardımcı olan beyin fonksiyonlarını etkiliyor.

Araştırmacılar, LANS'ı teşhis etmek için oluşturdukları kriterleri 200'den fazla hastanın verilerini kullanarak belirlediler. Bu kriterler arasında yaş, beyin taramaları, hafıza kaybı belirtileri ve bazı biyolojik işaretçiler yer alıyor.

Önceden, LANS'ın teşhisi ancak hastanın ölümünden sonra beyin dokusunun incelenmesiyle yapılabiliyordu. Birçok vakada hafıza sorunları olduğu belirlenmiş ve hastalara Alzheimer teşhisi konmuştu. Ancak biyobelirteç testleri veya diğer testler, hastalığın Alzheimer olmadığını ortaya koyabiliyor.

80'li yaşlarda hafıza sorunları yaşayan bir birey genellikle Alzheimer hastası olarak değerlendirilir. LANS, yaşlılık döneminde ortaya çıkan farklı bir hastalıktır. Araştırmacıların amacı, doktorların bu bulguları kullanarak LANS'tan etkilenen hastalar için daha kişiselleştirilmiş tedaviler geliştirmesi ve bilişsel semptomları daha etkili bir şekilde yönetmesidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.