ABD'nin bugüne dek İsrail'e yaptığı toplam askeri yardım 251 milyar dolara ulaştı

ABD, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren İsrail'e toplam 17,9 milyar dolar askeri yardımda bulundu. Bu durum, Ortadoğu'daki çatışmaların artmasına sebep olduğu belirtiliyor.

7 Ekim 2023 tarihinde Gazze’ye yönelik başlatılan saldırıların ardından ABD’nin İsrail’e yaptığı askeri yardımlar dikkat çekiyor. Brown Üniversitesi tarafından yayımlanan bir rapora göre, ABD, bu tarihten itibaren İsrail’e toplamda 17,9 milyar dolar askeri yardımda bulundu. Bu miktar, bir yıl içinde İsrail’e verilen en yüksek hibe olarak kaydedildi.

YARDIMLARIN İÇERİĞİ VE ETKİLERİ

ABD'nin yaptığı yardımların büyük bir kısmını top mermileri, hava saldırılarında kullanılan sığınak delici bombalar ve güdümlü füzeler oluşturuyor. Rapor, ayrıca ABD'nin İsrail'in hava savunma sistemlerine yönelik "Demir Kubbe" programı için 4 milyar dolarlık bir hibede bulunduğunu da belirtiyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, 7 Ekim tarihinden bu yana yaptığı askeri yardımların detaylarını kamuoyuna açıklamaktan kaçındığı ifade ediliyor. Rapor, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımların şeffaflığının aksine, İsrail’e sağlanan yardımların tam miktarını ve türlerini gizlemeye çalıştığını vurguluyor.

251 MİLYAR DOLARLIK TARİHSEL YARDIM

ABD'nin İsrail'e bugüne dek sağladığı toplam askeri yardım miktarı 251 milyar dolara ulaştı. 1959 yılından bu yana, ABD’nin en fazla askeri yardımda bulunduğu ülkenin İsrail olduğu belirtiliyor. 1999 yılından itibaren her yıl düzenli olarak yapılan askeri yardımların miktarı da artış göstermiştir; 1999 yılında 2,7 milyar dolar olan yardım, 2019’da 3,8 milyar dolara yükseltilmiştir.

ORTADOĞU’DA GİDEREK ARTIYOR

Bu askeri yardımların, Ortadoğu’daki çatışmaların artmasına yol açtığı ifade ediliyor. Uzmanlar, ABD’nin bu tür yardımlarının bölgedeki istikrarsızlığı artırabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Özellikle Gazze’de yaşanan insani kriz ve çatışmaların derinleşmesi, uluslararası toplumda endişelere yol açmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.