ABD'nin Ermenistan ile gerçekleştirdiği tatbikata Rusya'dan tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna'nın barış konferansında Rus temsilcilerin yer almasını istemesini eleştirerek, Zelenskiy'nin Rusya'nın politikalarını belirleme yetkisi olmadığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Rus temsilcilerin "2. Ukrayna Barış Konferansı"na katılması yönündeki talebine tepki gösterdi ve bu önerinin yersiz olduğunu belirtti. Ayrıca, ABD'nin Ermenistan'daki tatbikatını endişe verici bulduğunu ifade ederek, Batı'nın bölgede jeopolitik gerilimleri artırmak istediğini savundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, haftalık basın toplantısında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin "2. Ukrayna Barış Konferansı" için Rus temsilcilerin katılımı gerektiği yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Zaharova, Zelenskiy'nin Rusya'nın politikalarını belirleme yetkisinin bulunmadığını ve Rusya'ya dikte etmeye kalkışmanın yersiz olduğunu belirtti.

Ermenistan'da ABD ile gerçekleştirilen "Eagle Partner 2024" tatbikatı hakkında da açıklamalarda bulunan Zaharova, tatbikatın bölgedeki jeopolitik dengeyi bozma riskini taşıdığını ifade etti. Erivan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ile olan ilişkilerinde yaşadığı gerilimin ardından, ABD'nin düzenlediği tatbikatın "son derece üzücü ve endişe verici" olduğunu söyledi.

Zaharova, Batı'nın bölgedeki amacının jeopolitik projelerini hayata geçirmek için bölgede mevcut barışçıl eğilimleri yok etmek, bölge ülkeleri arasında anlaşmazlıklar yaratmak ve bu sayede yeni çatışma potansiyelleri oluşturmak olduğunu iddia etti. ABD ve NATO'nun, bu kırılgan dengeyi bozmak için hareket ettiğini belirtti.

Zaharova, ABD'nin Güney Kafkasya'daki varlığının, bölgedeki çatışma risklerini artıracağını ve yeni bölünme hatları ile çatışma noktaları yaratacağını vurguladı. Ayrıca, Batılı ülkelerin Ermenistan'ı çeşitli işbirliklerine sürükleyerek, Rusya, İran ve Türkiye'ye karşı NATO standartlarını dayattığını, bunun da Ermenistan'ın güvenlik sisteminin yeniden şekillendirilmesine yol açtığını söyledi. Son olarak, Rusya'nın Ermenistan'ın güvenliğini sağlama yükümlülüklerine bağlı kalmaya devam edeceğini ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.