ABD'nin Gazze tasarısını Rusya ve Çin veto etti

Bazı ülkeler, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze'deki ateşkes talebini desteklemeyen karar tasarısına karşı çıktılar. Bu ülkeler, tasarının ateşkes çağrısı yapmaması nedeniyle desteklerini açıkladılar ve diplomatik çabaları destekleme çağrısı yaptılar.

BMGK'da ABD'nin sunduğu Gazze'deki ateşkesi, rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasinin desteklenmesi çağrısı yapan karar tasarısına karşı çıkan bazı ülkeler, ateşkes talebinin bulunmaması sebebiyle tasarıyı desteklemediklerini duyurdu.

BMGK'de bugün yapılan oylamada ABD'nin karar tasarısı 11 "evet" oyu alırken, Rusya, Çin ve Cezayir "hayır", Guyana ise "çekimser" oy kullanmıştı.

Rusya ve Çin'in daimi üye olarak vetoları nedeniyle ABD'nin tasarısı kabul edilememişti.

"ABD'NİN BAŞARILI OLMASINI ENGELLEMEK İSTEDİLER"

BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, oylama sonrası yaptığı konuşmada, ABD'nin "iyi niyetle" sunduğu karar tasarısının tüm konsey üyeleriyle müzakereler sonucu ortaya çıktığını savundu.

Greenfield, Rusya ve Çin'in vetolarını açıklamak için bahaneler bulacaklarını iddia ederek, asıl nedenin bu ülkelerin "Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği terör saldırılarını kınamaktan kaçınması" olduğunu öne sürdü.

Greenfield, diğer temel sebebin ise "ABD'nin başarılı olmasını engellemek" olduğunu öne sürerek, "Rusya gene ilerleme yerine siyaset yapmayı tercih etti. Komşusuna karşı savaş başlatan Rusya'nın kendisi cam bir evde otururken başkasına taş atması iki yüzlülüktür," sözlerini söyledi.

BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BMGK'de ileride sunulacak karar tasarılarının yürütülen diplomatik çaba ve müzakerelerin baltalanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Eğer sahadaki diplomasiyi desteklemeyen bir karar tasarısı daha sunulursa, Konsey gene çıkmaza girer" diyerek ABD'nin BMGK'nin seçilmiş üyelerinin sunmayı planladığı karar tasarısını veto edeceğine işaret etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gantz açıkladı: "Şartlarımızı kabul etmezseniz kabineden çekiliriz"
ABD'nin İsrail'e Silah Sevkiyatı Kararı: Biden'in Refah'a Taahhüdü
Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Rus Yasası’nı Veto Etti
Rusya'da İki Bankanın 332,7 Milyon Euro'luk Varlığına El Kondu!
Prens Harry ve Meghan Markle'nin Tartışmalı Nijerya Ziyareti