ABD'nin Ukrayna'ya Silah Yardımı Rusya'yı Tedirgin Etti: Putin'den NATO'ya Tepki

ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı silahlarla Rusya'daki hedefleri vurmasına izin vermesinin ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD'yi ölümcül sonuçlar konusunda uyardı. Putin, NATO'nun ateşle oynadığını belirtirken, Stoltenberg NATO'nun Ukrayna'ya yardım hakkını savundu.

ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı silahlarla Rusya'yı hedef almasına izin vermesi, Rusya'yı tedirgin ediyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ABD'yi ciddiyetsiz adımlar atmamak konusunda uyarıyor. Putin, NATO'nun tehlikeli oyunlar oynadığını savunuyor. NATO ise Ukrayna'nın savunma hakkını vurguluyor.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta ABD tarafından sağlanan silahların Ukrayna'nın Harkov bölgesinden Rusya'daki hedefleri vurmak için kullanılmasına onay verdi. Bu kararın ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov açıklamalarda bulundu.

Devlet haber ajansı RIA'ya göre Ryabkov, "Amerikalı liderleri ölümcül sonuçlara yol açabilecek yanlış hesaplamalara karşı uyarmak istiyorum. Nedenini bilmiyorum fakat karşılaşabilecekleri tepkinin ciddiyetini hafife alıyorlar" dedi. 

Rus haber ajansları, Ryabkov'un, Rus erken uyarı radar sistemlerinin saldırı girişimlerini engelleyeceğini ve Moskova'nın bu tür adımlara asimetrik tepki verebileceğini söylediğini aktardı. Kiev'den bir istihbarat kaynağı geçen hafta Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının Rusya'nın derinliklerinde, erken uyarı sisteminin bir parçası olan uzun menzilli bir radarı hedef aldığını söyledi.

Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO ülkelerinin ateşle oynadığını ve daha derin bir küresel çatışma riskiyle karşı karşıya olduklarını belirtti. Bu, Moskova'nın gerilimin tırmanması riskine ilişkin yaptığı birçok uyarıdan biriydi. 

Ryabkov, ABD'nin silah kararının dikkatsiz alındığını ima ederek, "Yaklaşımlarının hafifliğine bakılırsa, video oyunlarına harcadıkları zamanın bir kısmını Putin'in söylediklerini detaylı olarak incelemeye harcamaya çağırıyorum" dedi. Putin'in "çok önemli bir uyarıda bulunduğunu ve bunun son derece ciddiye alınması gerektiğini" ekledi.

Putin, Rusya topraklarında Batı silahlarının kullanılmasının, Batı ülkelerini savaşa doğrudan müdahil edeceğini, çünkü bu tür saldırıların uydu, istihbarat ve askeri yardım gerektireceğini öne sürüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise geçen hafta NATO'nun Ukrayna'nın kendi meşru müdafaa savunmasına yardım etme hakkına sahip olduğunu ve bunun NATO'yu çatışmanın bir tarafı yapmadığını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.