New York Times'ın eline geçen 100 sayfalık ABD raporunda koronavirüs salgınının ülkede 18 ay kadar süreceği, salgınının ABD'yi 'çoklu dalgalar' halinde etkileyebileceği belirtiliyor. Yönetim için bir eylem planı niteliğindeki raporda ölümcül hastalığa yakalanan hastalar nedeniyle kapasite aşımı potansiyeliyle karşı karşıya kalan hastanelere hangi kurumların yardımcı olacağı özetleniyor.
Independent Türkçe'de Kerim Çelik'in çevirisini yaptığı haberde, ABD yönetiminin bir raporuna göre koronavirüs salgını ülkeyi 18 aya kadar etkisi altında tutarak hayat kurtaran tıbbi malzemede sıkıntıya neden olabilir ve hastalık toplumu dalgalar halinde vurabilir.
Bir kopyası New York Times'ın eline geçen 100 sayfalık ürkütücü rapora göre salgın ülke genelinde yayılırken, "eyalet ve yerel yönetimlerle kritik önemdeki altyapı ve iletişim kanalları baskı altında kalacak ve potansiyel olarak daha az güvenilir olacak"
Raporda devamla, "Bu baskı ayrıca, güncellenen bildirimlerin alımı ve bu yetki alanlarına yönelik rehberliğin koordinasyonu için zorlukları artırabilir" ifadelerine yer veriliyor.
New York Times'a göre rapor Donald Trump'un Kovid-19 kapsamında ulusal acil durum ilan ettiği cuma günü yayımlandı. O tarihten bu yana 50 eyaletin hepsi de hafif seyreden gribin tipik belirtilerini gösteren (burun akıntısı, nefes darlığı ve düşük ateş) ancak bazı durumlarda zatürre veya solunum komplikasyonları gibi ciddi semptomlar göstererek ölümcül olabilen virüs vakaları teyit etti.
ÇOKLU DALGALAR HALİNDE ETKİLEYEBİLİR
Federal yönetim raporda, koronavirüs salgınının ABD'yi "çoklu dalgalar" halinde etkileyeceğini belirtiyor. Yönetim için bir eylem planı niteliğindeki raporda ölümcül hastalığa yakalanan hastalar nedeniyle kapasite aşımı potansiyeliyle karşı karşıya kalan hastanelere hangi kurumların yardımcı olacağı özetleniyor.
Planda, "Ürünlerde sağlık hizmetini, acil durum servislerini ve diğer hayati altyapı unsurlarını etkileyen bir kıtlık yaşanabilir. Bu kapsama teşhis, tıbbi malzeme (kişisel koruyucu donanım ve tıbbi ilaçlar) ve bazı yörelerde personel kıtlığı gibi kritik eksiklikler de potansiyel olarak dahildir" ifadeleri yer alıyor.
NPR'nin aktardığına göre planın yayımlanması sonrasında Trump yönetimi kurtarma paketini 1 trilyon dolar (yaklaşık 6.4 trilyon TL) civarına çıkardı. Bu meblağın önemli bir kısmı, salı öğleden sonra Beyaz Saray'daki basın toplantısında önerilen fikir kapsamında, (milyonerler hariç) tüm Amerikalılara verilecek bin dolara varan çeklere gidecek.
ABD genelinde şimdiye kadar teyit edilmiş koronavirüs vaka sayısı 6 bin 413 iken, en az 94 kişi yaşamını yitirdi.
ABD sağlık yetkilileri yaşlıların ve sağlık sıkıntıları veya komplikasyonları olanların yüksek risk altında olduğunu, gençlerinse virüsün en kötü etkilerine karşı genel olarak daha dirençli olduğunu belirtiyor.
VİRÜS SALGININA KARŞI GENİŞLETİLMİŞ YETKİ
Planda ayrıca, başkanın şiddetlenen virüs salgınına karşı eyaletlere yardım amacıyla kullanabileceği bir dizi genişletilmiş yetki de sıralanıyor. Bunlar arasında Ulusal Stratejik Stok'tan tıbbi malzeme stoğunun çıkarılması, başkomutana solunum cihazı gibi kritik önemdeki cihazların üretim düzeyini artırma imkan tanıyan Savunma Üretimi Kanunu'nun işletilmesi gibi bir dizi yetki yer alıyor.
Başkan Trump salı günü yaptığı açıklamada, yeni vakalardaki potansiyel artışa yönelik hastaneler hazırlanması için yardım talebinde bulunan New York gibi eyaletlerde ABD ordusunun görevlendirilmesinin yönetimince değerlendirildiğini ifade etmişti.
Trump, "Ordu Mühendis Birlikleri hazır, istekli ve yetenekli. Gerekli olduğunu tespit ettiğimizde onları göndermek zorundayız. Çok hızlı biçimde birkaç birimi hazırlayabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.