ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki silah transferine ilişkin suçlamalarla 2 Rus vatandaşı ve 3 Rusya merkezli şirkete yaptırım uyguladı. Karar, uluslararası güvenliği etkileyen yasadışı faaliyetlere karşı bir tepki olarak geldi. Bu adım, Kuzey Kore'nin savunma kabiliyetlerinin artmasıyla ilgili endişeleri yansıtıyor.
ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki silah transferine ilişkin suçlamalarla 2 Rus vatandaşı ve 3 Rusya merkezli şirkete yaptırım uygulama kararı aldı.
Bu adım, ABD'nin Kuzey Kore ile Rusya arasındaki silah ticaretini önleme çabalarının bir parçası olarak atıldı. ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle 2 Rus vatandaşı ve 3 Rusya merkezli şirkete yaptırım uygulama kararı aldığını duyurdu. Yaptırım kararı, Rusya'nın ve Kuzey Kore'nin uluslararası silah ticaretiyle ilgili yasa dışı faaliyetlerine karşı bir tepki olarak geldi.
Aleksey Budnev ve Rafael Anatolyevich Gazaryan isimli Rus vatandaşları ile "Trans Kapital Limited Liability Company", "Rafort Limited Liability Company" ve "Tekhnologiya OOO" gibi şirketler, yaptırımların hedefi oldu. Hazine Bakanlığı yetkilileri, bu adımın ABD'nin Kuzey Kore ve Rusya'nın hukuka aykırı eylemlerine karşı kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti.
ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Son adımımız, Kuzey Kore'nin Rusya ile derinleşen askeri iş birliğini sekteye uğratma konusundaki kararlılığımızı yansıtmaktadır" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise, yaptırım kararının Rusya ile Kuzey Kore arasındaki artan savunma işbirliğine bir yanıt olduğunu belirterek, "Rusya şimdiye kadar Ukrayna'ya karşı 40'tan fazla Kuzey Kore yapımı balistik füze ve askeri malzeme kullandı" dedi. Miller, bu tür eylemlerin uluslararası güvenliği tehdit ettiğini vurgulayarak, uluslararası toplumu ABD'nin bu konudaki çabalarına destek olmaya çağırdı.
Kuzey Kore ise suçlamaları reddetti. Kim Jong-Un'un kız kardeşi ve Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Kim Yo Jong, Rusya'ya silah tedarik etme iddialarını reddetti ve Kuzey Kore'nin kendi savunma kabiliyetlerini geliştirmeye odaklandığını belirtti. Kim, ürettikleri silah teknolojilerinin gizli olduğunu ve ihraç edilmediğini savundu.