Abdullah Cömert’in davası unutuldu!

Haziran Direnişi sırasında Hatay’da Abdullah Cömert’i öldürmekten 13 yıl 4 ay hapis cezası alan polis memurunun cezasını Yargıtay bozdu. Bugün Balıkesir’de görülen davada Mahkeme Yargıtay kararına uyarak davayı 19 Kasım’a erteledi. Cezayı hafifletecek olan ve Gezi olaylarını ‘şiddet eylemleri’ olarak değerlendiren kararın alındığı önemli bir duruşmanın ilgisiz kalması da dikkat çekti.

Hatay’ın Antakya ilçesinde 2 Haziran 2013’teki Gezi Parkı odaklı protestolar sırasında biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu Abdullah Cömert yaşamını yitirmiş, olayla ilgili polis memuru Ahmet Kuş hakkında dava açılmıştı.

'Güvenlik nedeniyle' davanın görüldüğü Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Mart 2016’da görülen duruşmada, sanık Kuş’un 13 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanık polis memuru Ahmet Kuş’a verdiği 13 yıl 4 ay hapis cezası kararına, sanık ve müşteki avukatları ile Balıkesir Cumhuriyet Savcısı itirazda bulunmuştu. İtirazları inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 21 Mayıs’ta sanık avukatlarının talebini yerinde görerek, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın oy birliğiyle bozulmasını kararlaştırmıştı.

'ADALETİN AYAĞINA KURŞUN SIKILDI'

Bugün görülen davada da mahkeme heyeti Yargıtay’ın kararına uyarak ‘savunma için’ süre verip davayı 19 Kasım 2018 tarihine erteledi. Abdullah Cömert’in ailesi mahkeme çıkışı Adliye önünde yaptığı açıklamada “bugün adaletin ayağına kurşun sıkıldı, katillerden ve onları kollayanlardan hesap sorulacak” dediler.

Abdullah Cömert’in davasının olayın geçtiği Hatay’dan ‘güvenlik nedeniyle’ Balıkesir’e alınmasının ardından Balıkesir’de görülen davaya ilk başlarda birçok kitle örgütü katılım gösterirken giderek ilgi azalmıştı.

Dava bugün yine aynı yerde, Balıkesir Adliyesi’nde görülmeye devam etti. Mahkemenin verdiği cezanın bozulması gibi önemli bir olaya sahne olan davaya katılanlar arasında CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin dışında Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri katıldı.

'CEZAYI HAFİFLETECEKLER'

Davanın avukatlarından olan Av. Tacettin Çolak, duruşmanın ardından yaptığı değerlendirmede bozma kararında Gezi’nin ‘şiddet eylemleri’ olarak değerlendirildiğini ve yeniden yargılamayla birlikte katilin ‘kasten adam öldürme’ suçundan değil ‘bilinçli taksirle adam öldürme’ suçundan ceza alacağını, bu yolla verilen cezanın hafifletilmeye çalışıldığını belirtti.

Çolak şu ifadeleri kullandı:

“Bu davada Yargıtay mevcut siyasi iklimin etkisinde ve yönlendirmesiyle bozma kararı vermiştir. Bozma kararında, Gezi Olayları denen şiddet eylemlerini bastırmak için polis gaz atışı yapmıştır denilerek, kasten adam öldürme fiilini bilinçli taksirle öldürmeye “çevirmiştir.

'GEZİ OLAYLARI ŞİDDET EYLEMİ DEĞİLDİR'

Bozma kararının hiçbir hukukî yönü yoktur. Zira Gezi Olayları son derece meşru ve haklı talepler uğruna gündeme gelen demokratik bir tepkidir. Şiddet eylemi değildir. Zira Gezicilerin hiçbiri insan öldürmemiştir. Öldürülen Gezicilerin tamamı, polis tarafından öldürülmüştür.

Bu da, Gezicilerin şiddet eylemcisi olmadıklarını gösterir. Yargıtay sanığı cezasız bırakmak için bu bozma kararını vermiştir. Mahkeme ise eski kararında direnme cesaretini dahi göstermemiştir.

Ülkemizde hukukun getirildiği açmazın resmidir bu karar. 19 Kasım’da da adaletli bir karar çıkmayacaktır.”

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin ile adliyeye gelen Abdullah Cömet’in annesi Hatice Cömert, duruşma öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, 16 saat süren yolculuğun ardından Balıkesir'e geldiğini belirterek, tek isteğinin adalet olduğunu söyledi.

Mahkeme çıkışında açıklama yapan Cömert ailesinin avukatlarından Ömer Kavili ise yargılamada usul kurallarının çiğnendiğini vurgulandı.

Avukat Hatice Can da olayın meydana geldiği Antakya'dan yüzlerce kilometre uzaktaki Balıkesir'de, olay yerinde keşif yapılmaksızın gerçekleşen yargılamayla doğru sonuç alınamayacağını belirterek, "Bugün esasa ilişkin görüş okundu. Yargıtay zaten önceki kararı bozmuştu. Önümüzdeki celse bize son sözleri söylemek için süre verildi. Önümüzdeki celsede karar çıkar diye düşünüyoruz." dedi. 

Abdullah Cömert’in ağabeyi Adnan Cömert ve ablası Meryem Cömert Öz de sanığa yönelik tepkilerini dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Hatay'ın Antakya ilçesinde 2 Haziran 2013'teki Gezi Parkı odaklı protestolar sırasında biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu Abdullah Cömert yaşamını yitirmiş, olayla ilgili polis memuru Ahmet Kuş hakkında dava açılmıştı.

Güvenlik nedeniyle davanın görüldüğü Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Mart 2016'da gerçekleşen duruşmada, sanık Kuş'un 13 yıl 4 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetmişti.

İnfazından sonra işlemek üzere verilen cezanın yarısı kadar TCK 53/1 maddesinde sayılan hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar veren mahkeme heyeti, sanığın polis memuru olması, SEGBİS ile yapılan duruşmalara katılması, delilleri karartma ihtimalinin bulunmaması, sabit adresinin olması, adli kontrol tedbirinin yeterli olacağını göz önüne alarak takdiren tutuklanmasına yer olmadığını kararlaştırmıştı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

New York’ta Rıza Sarraf ve Halkbank aleyhine açılan tazminat davası beklemeye alındı
Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci, Turkcell’in yönetimine girdi: Maaşı 150 bin TL
Münevver Karabulut'un babası, Cem Garipoğlu'nun otopsi fotoğraflarını inandırıcı bulmadı
İktidar Gezi Parkı için devrede