Abdullah Gül bir kez daha hayret etti: "AYM üyelerine yönelik saldırıları hayretle karşılıyorum"

Abdullah Gül, "Anayasa Mahkemesi'nin özgürlükçü kararlarına 'evet' diyen üyeleri saldırı altında, hayretle karşılıyorum." dedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi tartışmalarına ilişkin konuştu. Mahkeme üyelerinin çoğunluğunu kendisinin ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atadığını hatırlatan Gül, "AYM'yi bugün yerden yere vurmayı hayretle karşılıyorum." dedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'ne yönelik eleştirilere ilişkin T24 yazarı Murat Sabuncu'ya konuştu. AYM'nin üstünlüğünün tartışma konusu olamayacağını söyleyen Gül, "Anayasa Mahkemesi'nin özgürlükçü kararlarına 'evet' diyen üyeleri saldırı altında, hayretle karşılıyorum." dedi. AKP'nin AYM yönelik reformlarıyla övündüğünü söyleyen Gül, "Şimdi ne oldu da Anayasadaki görevleri yapan Anayasa Mahkemesi'nin üyelerine hücum ediliyor." diye sordu. Gül'ün, Sabuncu'nun yazısına yansıyan açıklamalarından satırbaşları ise şöyle:

"ÖZGÜRLÜKÇÜ DAVRANIYOR DİYE HÜCUM EDİLİYOR"

"O zamanki Anayasa Mahkemesi'yle bugünkü Anayasa Mahkemesi'ni karşılaştırdığımızda, bugünkü özgürlükçü davranıyor diye hücum ediliyor. Anayasa Mahkemesi, AİHM içtihatlarıyla karar veriyor diye üstüne gidiliyor ve Anayasa Mahkemesi'ne hücum ediliyor. AYM'nin bütün özgürlükçü kararlarına ‘evet' diyen üyeleri saldırı altında. Anayasa Mahkemesi Başkanı bütün kararlarda gayet istikrarlı bir şekilde özgürlükçü durmuş. Mahkeme üyesi hakim; gözü kapalı hareket eder, o kim bu kim diye değil, olaya bakar. Bu olay AK Parti'yle ilgili olur, bu olay Cumhuriyet Halk Parti'siyle ilgili olur, bu olay Enis Berberoğlu'yla ilgili olur veya bu olay başkasıyla ilgili olur. Önemli olan olayı değerlendirmesi, olayları özgürlükçü değerlendiriyorlar diye AYM'yi bugün yerden yere vurmayı hayretle karşılıyorum açıkçası."

"TENKİT ETTİK AMA SALDIRMADIK"

"Mahkemenin çoğunluğuna baktığınızda, benim atadıklarım var, Tayyip Bey'in atadıkları var. Ayrıca AYM ülke için sigorta. Şu açıdan sigorta, yürütme, idare, hükümetler yanlışlar yapabilirler. Bazen çok öfkeyle hareket edebilirler. Ama olay soğuduktan sonra bunun Anayasa Mahkemesi gibi bir mahkeme tarafından düzeltilmesi hükümetlerin de işine gelir. Dolayısıyla bu kıymeti bilmek lazım. Bizim partimiz kapatıldı, benim cumhurbaşkanlığımla ilgili malum kararlar alındı, tenkit ettik ama bu kadar, böyle saldırmadık açıkçası. Bunu çok üzücü olarak görüyorum. Bu mahkemenin vazifeleri, görevleriyle ilgili 146. Madde bizim zamanımızda çıktı, yani AK Parti hükümeti bu maddeyi hazırladı, Meclis'e getirdi. Ben de Cumhurbaşkanı olarak Meclis'ten geçince, referanduma gönderdim. Neye itiraz ediliyor."

"YÜKSEK YARGI ÜYESİ GÖRÜŞLERİNİ SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞMAZ"

"Bu bağlamda şunu da söylemek isterim. Yüksek yargı mensuplarının veya herhangi bir hâkimin siyasi görüşlerini, polemikli görüşlerini sosyal medya vasıtasıyla paylaşmasını çok yanlış bulurum. Buna çok yüksek seviyedeki devlet görevlilerini de eklerim. Devletin yüksek kademelerinde görevli memurların, hakimlerin, savcıların, bunları asla yapmaması lazım. Ama burada gördüğüm kadarıyla özgürlükçü zihniyete saldırılıyor. Bunu çok yanlış buluyorum. Anayasa'nın 153. Maddesi çok açık. Anayasa Mahkemesi'nin kararları Resmi Gazete yayımlanınca, Yasama yani Meclis'i yani yürütmeyi Hükümeti, yargı organlarını idari makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar diyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.