Abdullah Özkucur’a Armağan

Köy enstitüleri daha araştırılacak pek çok yönü bulunan çağdaş insan yetiştiren okullardır. 2020 yılında 80. kuruluş yılını kutluyoruz.

Bu 80. yılda yapılan güzel işlerden biri de 100 yaşına ulaşan köy enstitülü anıt öğretmen Abdullah Özkucur için “Abdullah Özkucur’a Armağan” adlı kitabın yayımlanması oldu. Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı tarafından yayımlanan yapıtın yayın yönetmenliğini seçkin öğretmenlerimizden Zeliha Kanalıcı yaptı.

                Abdullah Özkucur simge bir kişiliktir. Yaşamıyla düşüncesi birebir örtüşen, çalışkan, her anında öğretmen bir insan; tam anlamıyla köy enstitülü. Enstitü yapılarında tuğla tuğla, kiremit kiremit, duvar duvar emeği olan Özkucur daha öğrenciyken günce tutar. Bunu öğretmenleri ve ne ilginçtir, İsmail Hakkı Tonguç da bilir ve yüreklendirir. Köy enstitülerini yazması gerekenlerden, başlıca aydınlardan biri olarak görülür ve adeta görevlendirilir. Özkucur bu beklentiyi boşa çıkarmaz; “Öğretmen Olacağım”, “Köy Enstitüleri Destanı”, “Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü” adlı kitapları yazar; yazımını sürdürdükleri de ayrı… Bu kitaplar ilk elden kaynaklardır, tanıklıklardır. Bu açıdan da çok değerlidir.  

    “Abdullah Özkucur’a Armağan”da şu adların yazıları yer alıyor:     

Mutahhar Aksarı, İlhan Alkan, Niyazi Altunya, Hacı Angı, Hatice Aray, Nihat Kemal Ateş, Erdal Atıcı, Pınar Ayhan, M. Demirel Babacanoğlu, Sabriye Babuş (Dündar), Mehmet Barış, Işık Baykurt, Vicdan Kara Bek, Mehmet Bilir, Filiz Cafoğlu, Ahmet Cafoğlu, Mehmet Cimi, Hasan Eren Çalışkan, Sabiha Çinçin, Sema Değirmenci, Leyla Demir, Fatma Şahin Duman, Süleyman Ege, Mehmet Erbil, Birsen Erdağı, H. Haluk Erdem, Zuhal Eren, Dorukhan Ersin, Aytekin Ertuğrul, Mustafa Kemal Eskiyenentürk, Mustafa Gazalcı, Doğan Gülmez, Müge Gülses, Ali Günay, Günay Güner, Gül Günönü, Serpil Güvenç, M. Tahir Hatipoğlu, Celal İlhan, Remzi İnanç, Müslüm Kabadayı, Zeliha Kanalıcı, Mevlüt Kaplan, Mehmet Karasu, Mehmet Karayaman, Bilge Kazas, Hazerfen Kazas, Mehmet Kepenek, Reşat Keser. Ali Kınacı, Cemil Kıral, Şengül Koparer, Yıldız Kurtuluş, Naci Kutlay, Muhteşem Mahmutluoğlu, Mahmut Makal, Nazım Mutlu, Murat Narin, Çağla Ormanlar Ok, Ali Ozanemre, Ayşegül Bilen Ozanemre, Enver Önder, Tane Güral Özek, Emek Özen, Ahmet Özer, Nursel Ceylan Özsarıkaya, Ferda Çelenk Özyurda, Hasan Pekmezci, Zarife sakarya, Zeki Sarıhan, Mehmet Sazak, Behçet Sovuksu, Emel Sungur, Birsen Sürmeli, H. Nedim Şahhüseyinoğlu, Bülent Şahhüseyinoğlu, Güner Şengül, Sultan Mahmutoğlu Taştemel, Meral Uysal, Nuran Ünal, Öner Yağcı, Gül Emre Yakut, Güler Yalçın, Hülya Yalçınkaya, Duran Yaşar, Gülsüm Yıldızak, Tahsin Yücel.

Yapıtın sonunda “Mektupları, Yazdıkları, Söyleşileri”, “Şiirleri ve Besteleri” bölümleri yer alırken, birçok fotoğrafla görsel yönden de varsıllaştırılmış. (Kuşkusuz bu bölümlerin seçki olduğunu belirtmek gereksiz…) Köy Enstitülü Usta Ozan Ali Yüce “Kapatılmamış köy enstitüsü” dizesini kurar Özkucur için. “Yarına yapılacak bir işin, okunacak bir kitabın olsun” diyen Abdullah Özkucur’u tanımak, söyleşisinde, muhabbetinde bulunmak eşsiz bir kazanımdır, varsıllıktır. “Abdullah Özkucur’a Armağan” yalnızca Özkucur’a değil, Türk ulusuna, insanlığa da armağandır.

“Abdullah Özkucur’a Armağan”, (Yayın Yönetmeni: Zeliha Kanalıcı), Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Yay., Şubat 2020

 

Günay Güner

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Bu devirde böyle fırsat bir daha gelmez: Yerli Togg yeni kampanya ile döndü!
Yetişen alır! Toyota Corolla Cross Hibrit'te yarı yarıya indirim!
Beklenen fiyat belli oldu! Chery Tiggo4 Pro fiyat etiketi ortaya çıktı
Lexus, Türkiye'de yeni modeli LBX'i tanıtımını yayınladı
En uzun menzile sahip elektrikli otomobiller listesi açıklandı!