AB'nin en önemli gündemi Brexit ve Rusya

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, yıl sonu zirvesi için Brüksel'de toplanacak. Gündemde AB-Türkiye sığınmacı mutabakatının uygulanması, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konuları...

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, yıl sonu zirvesi için Brüksel'de toplanacak. Gündemde AB-Türkiye sığınmacı mutabakatının uygulanması, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konuları var.

Sputnik'in haberine göre 1 gün sürecek zirvede ana gündem maddeleri arasında sığınmacı krizi, Türkiye, Rusya, Suriye, güvenlik konusu, Brexit, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması ve avro bölgesindeki ekonomi olacak.

Üst düzey bir AB yetkilisi de "Mayın tarlasında yürüyoruz. Gündemde ters gidebilecek çok fazla konu var" yorumunu yaptı.

ZİRVENİN EN KRİTİK KONULARI BREXIT VE RUSYA 

Zirvenin en kritik konuları Brexit ve Rusya olacak. AB liderlerinin Rusya'ya Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan yaptırımları 6 ay için daha yenilemesi beklenirken, Halep'te yaşananlar nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması beklenmiyor.

Ancak taslak metni elde eden AFP'nin haberine göre liderler "Suriye rejimi ve müttefiklerini, özellikle de Rusya'yı güçlü bir şekilde kınayacak" ve "Halep'e yardım edilmesine izin verilmesi" çağrısında bulanacaklar.

Zirvede AB'nin Ukrayna'nın birliğe daha fazla entegrasyonuna karşı ek garantiler sunmaması halinde Hollanda'nın engellemekle tehdit ettiği AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması da masaya yatırılacak.

Hollanda 28 üye arasında Ortaklık Anlaşmasını onaylamayan tek ülke konumunda.

İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY AKŞAM YEMEĞİNE DAVET EDİLMEDİ

İngiliz vekillerden Brexit takvimine onay Brexit meselesini ele alacak olan liderler İngiltere'nin 2 yıl sürmesi beklenen ayrılma sürecini tartışacak. AB liderlerinin akşam yemeğine davet edilmeyen İngiltere Başbakanı Therea May, Brexit sürecinin  2017 Mart sonu itibariyle başlayacağını açıklamıştı.

AB liderlerinin ortak açıklamasında sürecin bir an önce başlatılmasını kabul ettiklerini söylemesi bekleniyor. Liderlerin açıklamasında ayrılma müzakerelerine Avrupa Komisyonu'nun öncülük etmesi gerektiği ve Avrupa Konseyi üyelerinin de görüşmelerde yer almasını isteyeceği belirtiliyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise müzakerelere kendilerinin de katılmasını isteyerek parlamenterlerin herhangi bir anlaşmayı reddedebileceğini söylemişti.

Şu anda anlaşmalar parlamenterlerin onayına sunulsa da müzakerelerde temsil edilmiyorlar.

AB-TÜRKİYE SIĞINMACI MUTABAKATI GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Zirvenin gündemindeki öncelikli maddelerden biri de göç konusu.

Bu kapsamda AB ile Türkiye arasında 18 Mart'ta yapılan ortak açıklamanın uygulanışı gözden geçirilecek. Avrupa Birliği liderlerinin, AB-Türkiye sığınmacı anlaşmasının yükümlülüklerine bağlı olduklarını teyit etmeleri, uygulamadaki eksiklikleri çözüme kavuşturmak için bir dizi karar almaları bekleniyor.

AB diplomatları, mutabakatın uygulamasında, özellikle Yunanistan'da yaşanan zorluklara dikkat çekerken, bunun aşılması için mali yardım ve personel desteğinin arttırılmasının hedeflendiğini kaydediyor.

Bu şekilde sığınmacıların kayıt altına alınması, iltica durumlarının değerlendirilmesi gibi süreçlerin hızlandırılması, kaçak yollarla Türkiye üzerinden Yunanistan'a gelmiş olanların hızlı bir şekilde geri gönderilmesi hedefleniyor.

AB Komisyonu yetkilileri, bugüne kadar Türkiye'ye geri gönderilen sığınmacı sayısının bin 200'ü aştığına dikkat çekiyor. Bu alanda Türkiye'ye tahsis edilen 3 milyar euronun ödenmesinin hızlandırılması ve Türk vatandaşlarına Schengen alanı için vize serbestisini de ele almaları bekleniyor.

SONUÇ BİLDİRGESİNDE TÜRKİYE İLE ÜYELİK MÜZAKERELERİNE DOĞRUDAN ATIF BEKLENMİYOR 

Geçen ay Strasbourg'daki genel kurul oturumlarında kabul ettiği "Türkiye ile müzakereler geçici olarak dondurulsun" mesajı içeren kararı ile yankı uyandıran Avrupa Parlamentosu ise söz konusu kararın 15 Aralık liderler zirvesine yansımasında ısrar ediyor.

AP'den gelen çağrılara rağmen, zirvenin sonuç bildirgesinde Türkiye ile üyelik müzakerelerine doğrudan atıf yapılması beklenmiyor. Avusturya veya Hollanda'nın konuyu liderler zirvesinde gündeme tekrar getirebileceği ancak sonucun değişmesinin beklenmediği belirtiliyor.

KIBRIS DA MASADA

AB liderler zirvesinde Türkiye ana gündem konularından biri olmasa da, Kıbrıs'ta çözüm çabaları ve Suriye'deki son gelişmelerin ele alınacak olması nedeniyle de Ankara açısından büyük önem taşıyor.

Zirvede Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in, Kıbrıs müzakereleri ile ilgili son durumu aktarması, gelinen aşama hakkında AB liderlerine bilgi vermesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Burnu Tıkalı Diye Hastaneye Gitti: Doktorlar Burnundan Yüzlerce... "Beynine Doğru Gidiyorlarmış"
AB'de Mart Ayında Perakende Satışlarda Artış Gözlendi, Polonya Öncü Konumda
Güney Afrika'da İnşaat Faciası: 5 İşçi Öldü, 21 Yaralı, 49 İşçi Kayıp
Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin'e Destek Gösterilerine Polis Müdahalesi: 125 Gözaltı!
ABD'de Kilisede Papaz Suikast Girişimine Uğradı: Silah Tutukluk Yaptı