AB’nin yeni göç tasarısı onaylandı: Sınırda toplama kampı kurulacak

AB'nin dış sınırlarında hazırlanacak kamplarda tutulacak olan kaçak göçmenler arasında, AB'ye iltica başvurularının kabul edilme olasılığı yüzde 20'den az olanlar bulunacak.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin göç ve sığınma politikalarına ilişkin kapsamlı bir reform önerisini kabul etti. Sağ ve sol kanattan gelen bazı muhalif seslere rağmen, oylama öncesi belirsizlik yaşanmasına rağmen, tasarı çarşamba günü öğleden sonra az bir farkla kabul edildi.

Parlamentoda onaylanan ve Yeni Göç ve İltica Paktı olarak bilinen anlaşma için son aşama, ay sonunda üye devletlerden yeşil ışık alacak. Reformun getirdiği başlıca yeniliklerden biri, tüm AB ülkelerinin, Güney Avrupa ülkeleri üzerindeki baskının azaltılmasına katkıda bulunacak olan "zorunlu dayanışma" sistemi.
 

İŞTE KAÇAK GÖÇTE YENİ KURALLAR

Yeni kurallar arasında Tarama Yönetmeliği bulunuyor, bu yönetmelik sığınmacıların profilini hızlı bir şekilde değerlendirerek temel bilgileri toplamayı amaçlıyor. İltica Prosedürleri Yönetmeliği değiştirildi ve başvuru sahipleri için iki olası adım öngörüyor: Geleneksel iltica prosedürü ve hızlı sınır prosedürü. Hızlı sınır prosedürü, ulusal güvenlik için risk oluşturan veya yanıltıcı bilgi veren göçmenler için geçerli olacak.

Sığınma ve Göç Yönetimi Yönetmeliği, üye ülkelere göç akışını yönetmek için üç seçenek sunan bir "zorunlu dayanışma" sistemi kuracak. Kriz Yönetmeliği ise ani ve kitlesel bir mülteci gelişi veya Kovid-19 salgını gibi durumlarda istisnai kurallar öngörüyor. Bu durumlarda, ulusal makamların daha sert tedbirler uygulamasına izin verilecek ve Komisyon'a ek "dayanışma" tedbirleri talep etme yetkisi verilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.