Açık Radyo'nun yargı mücadelesinde yeni gelişme: RTÜK’ün itirazı reddedildi

Açık Radyo, RTÜK'ün yayın durdurma ve ceza kararına karşı açtığı davada Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını kazandı. Ankara Bölge 10. İdare Mahkemesi, RTÜK'ün itirazını reddederek ifade özgürlüğünü vurguladı.

Açık Radyo, RTÜK'ün yayın durdurma ve para cezası kararına karşı açtığı davada olumlu bir gelişme yaşadı. Ankara 21. İdare Mahkemesi, 8 Temmuz 2024 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verirken, RTÜK'ün itirazı da Ankara Bölge 10. İdare Mahkemesi tarafından 1 Ağustos 2024'te reddedildi. Bu karar, ifade özgürlüğü açısından umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Açık Radyo'nun 24 Nisan 2024 tarihli Açık Gazete programında bir konuğun Ermeni soykırımının 109. yıldönümüne dair yaptığı yorumlar sebebiyle radyo yayınını beş gün durdurma ve para cezası verme kararı almıştı. RTÜK, bu ifadeleri 'toplumu kin ve düşmanlığa tahrik' olarak nitelendirmişti. Ancak Açık Radyo, bu cezanın ifade özgürlüğünü kısıtladığını ve evrensel gazetecilik ilkelerine aykırı olduğunu savunarak hukuka uygun bulmadığını ifade etti.

Açık Radyo, RTÜK'ün kararına karşı açtığı davada Ankara 21. İdare Mahkemesi 8 Temmuz 2024 tarihinde 'yürütmeyi durdurma kararı' verdi. RTÜK'ün bu karara itiraz etmesi üzerine Ankara Bölge 10. İdare Mahkemesi, 1 Ağustos 2024 tarihinde itirazı reddetti. Mahkeme, mevcut bilgi ve belgelere dayanarak yürütmeyi durdurma kararının yasaya uygun olduğuna karar verdi.

Açık Radyo, bu gelişmeyi ifade ve basın özgürlüğü açısından umut verici bir adım olarak değerlendirdi. Radyo, yaşanan yargısal süreçte olumlu bir aşama kaydettiklerini belirterek, "Bu karar, radyomuz için olduğu kadar, Türkiye'deki ifade ve basın-yayın özgürlüğü açısından da umut vericidir. Yargısal süreç devam edecek olsa da, bu karar ile yayınlarımıza devam etmemiz konusunda önemli bir engel aşılmıştır" dedi.

Açık Radyo, "Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo" mottosuyla yayın hayatına devam etmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.