Adalet Bakanı: 'Çözüm Süreci dedikodudan ibaret'

TBMM yeni yasama yılına başlarken, AKP iktidarı ekonomik krizi görmezden gelip Anayasa çalışmaları başlattı. İktidar, yeni Anayasa'nın gerekli olduğunu savunurken, muhalefet bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden adaylık arzusuyla bağlantılı olduğunu iddia ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılına başlarken, AKP iktidarı, halkın gündeminde yer alan ekonomik krizi bir kenara bırakarak Anayasa çalışmaları üzerinde yoğunlaşmış durumda. İktidar, yeni Anayasa’nın Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu savunuyor. Ancak muhalefet, bu çalışmaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olma isteğiyle ilgili olduğu yönünde eleştirilerde bulunuyor. Bu görüş, Saray’da danışmanlık yapan Mehmet Uçum'un açıklamalarıyla da örtüşüyor.

Yeni Anayasa ve adaylık tartışmaları siyasi arenada ilginç görüntülere yol açtı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, terör örgütü PKK’nın milisleri olarak nitelendirdiği DEM Parti ile tokalaşarak, Türkiye partisi olma adına uzatılan elin bir adım olduğunu belirtti. Bahçeli’nin bu tokalaşması sırasında, Çözüm Süreci’nin önemli isimlerinden AKP’li Efkan Ala da yer aldı.

Bahçeli’nin tokalaşması, Efkan Ala’nın katılımı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Anayasa konusundaki açıklamaları, Çözüm Süreciyle ilgili söylentileri yeniden gündeme getirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise yeni bir Çözüm Süreci’nin gündeme gelmesi durumunda bakanlığın rolünü sorgulayan soruya, "Çözüm süreci dedikodudan ibaret" yanıtını verdi.

Tunç, ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un skandal Anayasa açıklamalarıyla ilgili gelen soruya da yanıt vererek, Anayasa’nın ilk dört maddesinin tartışmaya kapalı olduğunu vurguladı. "Meclis başkanımız da bunu ifade etti. Yeni Anayasa tartışmalarını buna boğmamak lazım," dedi. İlk dört madde hakkında Cumhurbaşkanı’nın "Tek millet, tek bayrak, tek vatan" ifadeleriyle durumu özetlediğini belirtti.

KURTULMUŞ'UN ÇARK ETMESİ

Numan Kurtulmuş, katıldığı bir etkinlikte Anayasa’nın üçüncü ve değişmez maddesini eleştirerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir" demişti. Bu sözleri üzerine CHP’den gelen "Elini kırarız" tepkisi ve halktan gelen yoğun karşılık, Kurtulmuş’u geri adım atmaya zorladı. Kurtulmuş, daha sonra yaptığı açıklamada, "İlk dört madde ile ilgili herhangi bir tartışma söz konusu değildir. İlk dört madde hakkında tartışma başlatılması sürece zarar verir," ifadelerini kullandı. 

Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi’ndeki konuşmasında bir yanlış anlamanın ortaya çıktığını ve konuşmasında üçüncü maddeden bahsetmediğini vurguladı. Geçen yasama döneminde tüm siyasi partilerle temasların gerçekleştirildiğini belirten Kurtulmuş, "Hiçbir siyasi parti kategorik olarak kapıyı kapatmadı. Zihnimizden geçen çok büyük bir ortaklıkla parlamentoda 400'ün çok üstünde bir oyla anayasa kabul edilsin. Bunun için çalışmaları sürdürüyoruz," diyerek yeni Anayasa çalışmalarına yönelik umutlarını dile getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.