Adalet Bakanlığı, Sivas Katliamı'nda 'yaşam hakkı ihlali' yaşandığını kabul etmiyor

Adalet Bakanlığı, Sivas katliamı'nda 'yaşam hakkı ihlali'ni kabul etmeyerek, tartışılabilir dedi. İnsanlığa karşı suç da olmadığını söyleyen bakanlık, ''Tazminat aldıkları için başvurucular da artık mağdur değil.''...

Adalet Bakanlığı, Sivas katliamı'nda 'yaşam hakkı ihlali'ni kabul etmeyerek, tartışılabilir dedi. İnsanlığa karşı suç da olmadığını söyleyen bakanlık, ''Tazminat aldıkları için başvurucular da artık mağdur değil.'' savunmasını yaptı.

22 SAYFALIK SAVUNMA
Adalet Bakanlığı, 8 sanığın yargılandığı Sivas Katliamı davasında zamanaşımı gerekçesiyle verilen düşme kararı üzerine, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruya karşı 22 sayfalık savunma metni gönderdi.

Bakanlık, Anayasa Mahkemesi’nin başvuruyu insanlığa karşı suç ve adil yargılanma hakkı ihlali yönünden inceleyemeyeceğini öne sürerek, başvurunun tüm yönleriyle reddedilmesini istedi. Katliamdan sağ kurtulan başvurucuların 'yaşam hakkı ihlali' iddiasının 'tartışılır' olduğunu savunan bakanlık, ''Başvurucuların bu olaylar nedeniyle nasıl bir yaralanmalarının oluştuğunu kanıtlamaları gerekmektedir'' ifadesini kullandı.

'UYGUN BİR DELİL SUNULMAMIŞTIR'
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haerine göre, bakanlık savunmasında, başvurucuların ayrımcılığa maruz kaldığına dair yeterli somut bilgiler olmadığı iddia edildi. Yaşam hakkı şikâyetinin ise en azından bazı başvurucular bakımından uygulanabilirliğinin tartışılması gerektiğini belirtilirken şöyle denildi:

''Başvuruculaın, başvuru konusu olaylar veya yangın nedeniyle oluşmuş bir yaralanmaları olup olmadığı konusunda herhangi bir açıklamaya yer verilmemiş ve destekleyici uygun bir delil sunulmamıştır.''

AİHM KARARI ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından, 'Hayata Dönüş' adı verilen operasyonla ilgili, 'Erol Arıkan ve diğerleri kararı'nda, sağ kurtulan başvurucunun herhangi bir yaralanmasının olmaması nedeniyle yaşam hakkı ihlali kararı vermediğine dikkat çekilen savunma şöyle devam etti:

''Bu nedenle, bu başvuru bakımından yangında sağ kurtulan başvurucuların yaşam hakkı kapsamında ileri sürdükleri şikâyetlerin anayasanın 17’nci ve AİHS’nin 2’nci madde hükmü kapsamında incelenebilmesi için bahsi geçen başvurucuların bu olaylar nedeniyle nasıl bir yaralanmalarının oluştuğunu kanıtlamaları gerekmektedir.''

'ARTIK 'MAĞDUR SIFATI' TAŞIMIYORLAR'
Yaşam hakkı şikayetleriyle ilgili etkili soruşturma yapılmaması konusunda mağdurları suçlayan bakanlık, 23 Eylül 2012 tarihinden önce 6 ay içerisinde AİHM’ye aynı tarihten itibaren 30 günlük süre içerisinde AYM’ye başvuru yapılmamış olması nedeniyle başvurunun reddedilmesi gerektiğini savundu.

Savunmada, Sivas katliamıyla ilgili ceza davalarının sonuçlandığı, açılan tazminat davalarında başvurucular lehine tazminata hükmedildiği belirtilerek, başvurucuların artık 'mağdur sıfatını' taşımadıkları öne sürüdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Kirli Sepeti Dizisi Final Kararı ile Şok Etti!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin Konusunu Görüşmek Üzere Yurtdışına Çıkıyor
Kirli Sepeti Final Yapıyor: Karakterlerin Sonu Ne Olacak?
AK Partili Külünk'ten Şok İddia: Erdoğan'a Düzmece Anketler Sunuldu!
Sosyal Medyada Diyanet'e Ezan Tartışması: Ezanı Selahattin Paşalı Okusun!