Adalet Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Melih Bulu’ya dönük yapılan operasyonlarda gözaltına alınıp tutuklanan öğrencilere ilişkin yapılan başvuruya yanıt verdi. Anayasa Mahkemesi’ne verilen cevapta, eşcinselliğin İslam’a göre haram olduğu belirtilere tutuklamaların da kanuna uygun olduğu savunuldu.
DW Türkçe’den Burcu Karakaş’ın haberine göre; Adalet Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki sergide Kabe görselinin yere serildiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında yapılan tutuklamalarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) cevap verdi.
Eski rektör Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmasının ardından ülke genelinde başlayan protestolar sırasında üniversite kampüsünde açılan bir sergide Kabe fotoğrafı üzerine Şahmeran tasviri ve LGBTİ+ bayrağı bulunan görselin yere serildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında üniversite öğrencileri Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş tutuklandı. 2’si tutuklu 7 öğrenci hakkında “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” üç yıla kadar hapis cezası istendi. 30 Ocak’ta tutuklanan İTÜ Mimarlık Fakültesi öğrencisi Uğuzeş, 17 Mart’ta tahliye edildi. Üniversite öğrencisi Uğuzeş, Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan sergide Kabe resmini içeren görselin yere serilmiş olması nedeniyle tutuklandığını ancak afişin asılmasına veya yere serilmesine katkıda bulunmadığını, sadece sergi esnasında orada bulunduğunu belirterek, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle avukatları Levent Pişkin ve Deniz Yıldız aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.
"Eşcinsellik haram, tutuklama doğru"
Bakanlık, yargılanan öğrencinin “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığı nedeniyle tutuklandığını, dolayısıyla tutuklama tedbirinin kanuni dayanağı bulunduğunu savundu. Cevapta, “Söz konusu resmin ve yazının kamu düzeni açısından ne şekilde somut bir tehlikeye sebebiyet verdiği soruşturma belgelerinde açıkça ortaya konulduğu müşahede edilmektedir. Başvurucunun tutuklanmasına ilişkin kararın başkalarının haklarının korunması ve kamu düzeninin korunması yönünde meşru amaçlar taşıdığı değerlendirilmektedir” denildi.
Adalet Bakanlığına göre Uğuzeş’in “suç işlediğinden şüphelenilmesi için inandırıcı nedenlerin ve kuvvetli suç şüphesinin bulunmadığı halde tutuklandığı” iddiası temelsiz. İsnat edilen suç göz önüne alındığında uygulanan tutuklama tedbirlerinin ölçülü olduğunun belirtildiği bakanlık yazısında, “Adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı sonucuna varılmasının, keyfî ve temelsiz olduğu söylenemez” ifadelerine yer verildi. Eşcinselliğin “yasak” ve “haram” kabul edildiğinin belirtildiği cevapta, “İslam’ın tek yaratıcı olan Allah inancı ve tevhid inancına aykırı olan ‘Şahmeran’ figürünün yine İslam’ın ve Müslümanların yeryüzündeki en kutsal mekan olarak kabul ettiği Kabe’nin tasvir edildiği bir resim üzerine yapıştırılması suretiyle oluşturulması ve sergilenmesi değerlendirildiğinde, gayri muayyen kişilere yönelik alenen yapılan soruşturmaya konu eylemlerin LGBT olarak anılan bir sosyal kesim ve Türk toplumunun büyük çoğunluğunu oluşturan Müslüman vatandaşlar açısından halkın sosyal sınıf bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik edici nitelikte olduğu iddianamede de olgusal temelleriyle birlikte ortaya konulmus.
Adalet Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Melih Bulu’ya dönük yapılan operasyonlarda gözaltına alınıp tutuklanan öğrencilere ilişkin yapılan başvuruya yanıt verdi. Anayasa Mahkemesi’ne verilen cevapta, eşcinselliğin İslam’a göre haram olduğu belirtilere tutuklamaların da kanuna uygun olduğu savunuldu.