Adalet Bakanlığı'ndan Taybet İnan sorusuna yanıtı: ”Bilgimiz yok”

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, sokağa çıkma yasakları sırasında öldürülen Taybet İnan için Adalet Bakanlığı'na soru önergesi verdi. Bakanlık, “bilgi yok” yanıtı verirken Aslan, soruşturmanın ilerlemediğini ve olayın örtbas edilmeye çalışıldığını belirtti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, 19 Aralık 2023 tarihinde Adalet Bakanlığı’na Silopi’deki sokağa çıkma yasakları sırasında öldürülen ve cenazesi 7 gün boyunca sokakta bekletilen Taybet İnan’a ilişkin bir soru önergesi sundu. Ancak Adalet Bakanlığı, "Bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır" yanıtını verdi. Bakanlık, soruşturmanın gizli yürütüldüğünü ve yargısal faaliyet kapsamında olduğu için bilgi paylaşamayacaklarını belirtti.

Uysal Aslan, bu yanıta ilişkin açıklamasında, soruşturmada "daimi arama kararı" olduğunu hatırlatarak, yasaklar sırasında birçok kişinin cenazelerinin defnedilmesinin kolluk güçlerince engellendiğini ifade etti. Taybet İnan’ın, 19 Aralık 2015’te evinin önünde vurulduğunu ve cenazesinin 7 gün boyunca yerden alınmasına izin verilmediğini aktardı. Ayrıca, cenazeyi almak isteyen eşi Halit İnan’ın keskin nişancılar tarafından yaralandığını, kayını Yusuf İnan’ın ise öldürüldüğünü belirtti. Aradan 9 yıl geçmesine rağmen etkin bir soruşturma ya da kovuşturma yapılmadığını eleştiren Aslan, devletin bu olayı örtbas etmeye çalıştığını vurguladı.

Aslan, dosyada kısıtlılık kararı olmadığını ve Mart 2022’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurulduğunu hatırlatarak, Bakanlığın Anayasa Mahkemesi’ne soruşturmaya dair detaylı bilgi verdiğini, ancak kamuya yaptığı açıklamada "bilgimiz yok" demesinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bu durumu, Taybet İnan’ın ölümünün faili meçhul bırakılma çabası olarak nitelendirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.