Adaletsiz Vergi Düzenlemesi: Yoksulu Eziyor, Zengini Koruyor!

İktidarın gündeme getirdiği yeni vergi paketi, kredi kartı sahiplerine ek yük getiriyor. Kredi kartı limiti 100 bin lirayı aşan herkesten 750 TL katılım payı alınması planlanırken, bu verginin gelir düzeyine göre kademelendirilmeyecek.

İktidarın yeni vergi paketi, kredi kartı limitlerine dayalı yeni bir vergi düzenlemesini gündeme getirdi. Buna göre, kredi kartı limiti 100 bin lirayı aşan her kart sahibinden 750 TL tutarında bir katılım payı alınacak. Ancak, bu düzenleme gelir düzeyine göre kademelendirilmediği için eleştirilerin odağına oturmuş durumda.

GELİRE GÖRE AYNI VERGİ

Verginin, limit tutarlarına göre kademelendirilmeden alınacak olması, dar gelirli ile yüksek gelirli arasında adaletsiz bir durum yaratıyor. Aylık geliri 25 bin lira olan bir işçiyle, geliri 250 bin lira olan bir patronun aynı vergiyi ödeyecek olması, bu düzenlemenin adaletsiz olduğunu ortaya koyuyor. İşçi ailesi, kart limitine bağlı olarak yılda toplamda 1.500 TL ödeme yaparken, yüksek gelirli bir şirket ortağı patron sadece 750 TL ödeyecek.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ NASIL BELİRLENİYOR?

Mevzuata göre, bankalardan ilk defa kredi kartı alacak kişilere aylık gelirlerinin en fazla iki katı kadar limit açılıyor. Ancak, mevcut kart sahipleri için bu limit aylık gelirin 4 katına kadar çıkabiliyor. Buna göre, aylık 25 bin lira geliri olan herkes, 100 bin liralık kart limiti nedeniyle 750 TL'lik vergiyi ödemek zorunda kalacak.

TBMM'DE TARTIŞILACAK

Yasa teklifi bugün TBMM'ye sunuluyor. En büyük tartışmanın kart vergisi üzerinde olması beklenirken, iktidarın geri adım atabileceği veya vergiye tabi limiti artırıp kademelendirme yapabileceği konuşuluyor. Ancak şimdilik, aylık 25 bin lira geliri olandan da 250 bin lira geliri olandan da aynı tutarda vergi alınacağı görünüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.