Adana’daki kazılarda deniz tanrısı Poseidon’un tasvir edildiği mozaik bulundu

Antik çağda ''Kilikya Pedias’ ya da ''Ovalık Kilikya’ adıyla bilinen ve önemli bir liman kenti olan Aigeai Antik Kenti’nde kazılar, OKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faris Demir’in bilimsel danışmanlığında...

Antik çağda ''Kilikya Pedias’ ya da ''Ovalık Kilikya’ adıyla bilinen ve önemli bir liman kenti olan Aigeai Antik Kenti’nde kazılar, OKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faris Demir’in bilimsel danışmanlığında yürütülüyor.

Demir, Roma dönemine ait dört mozaikli alanın kazısının yapıldığını, kurtarma kazılarında yine aynı döneme ait hamamın ''Frigidarium’(soğukluk) bölümünün zemininde Poseidon tasvirli mozaik bulunduğunu açıkladı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Poseidon mozaiğin alt kısmında,“Bütün yıkananlar size selam olsun'' anlamı taşıyan yarım bir metin olduğunu iddia etti.

Adana Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu ise Poseidon mozaiği hakkında şu bilgileri verdi: “Kazılarda 11.39 metrekarelik alana sahip, iki ana panoya ayrılmış ve bu panolarda dairesel çerçeveler içinde tasvirlerin bulunduğu mozaik bulduk. Tasvir tamamen tahrip olmakla birlikte, kuzey yönünde yer alan dairesel çerçeve içerisinde cepheden tasvirlenen, elinde üç dişli yaba, bir omuzunu kapatacak bir örtüsü yer alan Poseidon tasviri yer alıyor. Poseidon tasvirinin sağında ve solunda yunus balığı figürleri görülmektedir. Mozaiğin MS 3 ya da 4. yüzyıla tarihlenebileceği düşünülüyor.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
"Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde Sanatın İzleri: Rölyef, Hat, Tezhip ve Resim Bir Arada"
Titanik'teki meşhur kapı öyle bir fiyata satıldı ki duyanlar şaştı kaldı!
Eğil’in kültür ve turizm altyapısının güçlendirilmesi büyük zirve yaşatacak!
Ahmet Ümit'ten İzmir'e dair yeni roman müjdesi!