Paşinyan'ın istifa haberlerinin gündemde olduğu bir dönemde önemli değerlendirmelerde bulunan Adem Çekem, ‘Geçmişten bugüne kadar AKP’nin gecikmiş hatalı kararlarının telafisi yönünde belirlediği dış politikası Ermenistan’da Nikol Paşinyan’ın istifası ile Rusya, Azerbeycan ve Ermenistan arasındaki savaşta, askeri ve belirleyici olarak sahaya inmiştir. Bu Rusya’nın kendi sınır ve tarihi coğrafyasında Azerbeycan üzerinden Türkiye ile karşı karşıya gelmesi demektir’ dedi. Baharın müjdecisi olan karların erimesi önlemler alınmazsa maddi ve manevi zarar veren atılmış köprüleri bile yıkan sellere dönüşür diyen Çekem, ‘Türkiye’ye karşıtlığı olan bazı Ortadoğu ülkelerinin ve AB’nin, Türkiye ile Rusya ilişkilerindeki karşıtlığını bu daha da vahim bir hal alabilir. Fiiliyatta içerde siyasi ve ekonomik problemlerimizin potansiyel kırılganlıkları orta yerde dururken, dışarda siyasi harı gittikçe artan Doğu Akdeniz, Libya, Suriye, Yunanistan yine ülkemiz sınırları içindeki PKK sorunları ile topyekün bir mücadele verirken Kafkaslarda Rusya’nın sahada askeri olarak bayrak göstermesi sonucu Türkiye ile karşı karşıya gelmesi iyiye işaret değil’ şeklinde konuştu.
‘Öngörülü olmak zorundayız’
Türkiye’nin Rusya ile karşı karşıya gelmeden önce doğru adımlarla ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Çekem, ‘Allah korusun! Problemlerle boğuşan dış politikamız siyasi mevsim derin kışa ilerlerken sel olmaz diye düşünmemek lazım. Kafkaslardan gelebilecek askeri ve siyasi sel önlemler alınmadı ise o selin tahribatını, hem ülkemizde hem de sorun yaşadığımız, telafi etmek anlamında gösterdiğimiz askeri ve siyasi kazanımlarımızın olduğu mevzilerde tahribata ve yıkıma sebebiyet verir. İnşallah her türlü gelişmeler için öngörülerimiz ve önlemlerimiz hazırdır’ diye konuştu.
‘Paşinyan niçin istifa etti?’
Paşinya’nın iddia edildiği gibi istifası söz konusuyla bu istifanın arkasındaki güçlerin kimler olduğunun çok iyi irdelenmesi gerektiğini ifade eden Çekem, ‘Aksi halde Fransa’nın ve ABD’nin kışkırtlamarı ile Ermenistan’daki sokak gösterilerinden sonra iktidara gelen Paşinyan, Ermenistan’ı batı ile daha fazla içli dışlı olma noktasında geliştirdiği politikalarla Rusya’yı son derece rahatsız ediyordu. Ermenistan ve Azerbeycanarasındaki Dağlık Karabağ Savaşı başladığından beri Rusya soğukkanlılıkla ve kendinden emin bir şekilde bekledi. Paşinyan’ın istifa ettiği haberleri doğruysa arka planda Rusya mı, sadece Ermenistan derin devleti ile mi yoksa batının işbirliği neticesinde veya hangi mutabaklar sonrasında devre dışı bırakıldığını birkaç gün sonra öğreniriz. Arka planda Rusya’nın Fransa ve ABD ile oluşturduğu bir mutabakatsa durum daha ciddi ve derinleşecek bir hal alabilir. Türkiye adına endişem budur’ dedi.