Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi Tıbbı Biyokimya Programı’na açılan kadroda, ilana başvuru şartı olarak yer alan "Deneysel sepsis modelinde kafeik asit fenetil esterin koruyucu etkilerinin incelenmesi konularda çalışma yapmış olmak" ibaresi dikkat çekti.
İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu’nun Kurucu Rektörü olduğu Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin öğretim üyesi alım ilanında, kişiye özel kadro açıldığı iddia edildi.
Üniversite’nin, 21.06.2019 tarihli 30808 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan öğretim üyesi alım ilanında, Tıp Fakültesi Tıbbı Biyokimya Programı’na açılan kadroda, ilana başvuru şartı olarak yer alan "Deneysel sepsis modelinde kafeik asit fenetil esterin koruyucu etkilerinin incelenmesi konularda çalışma yapmış olmak" ibaresi dikkat çekti.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi üzerinden yapılan incelemede, konu hakkında yazılan yalnız tek bir tez olduğu görülüyor. Leyla Çimen isimli öğrenci tarafından yazılan tez, geçen yıl onaylanmış.
Yine Tıp Fakültesi’ne ait, Tıbbi Biyoloji Programı için açılan başka bir ilanda da benzer şekilde kişiye özel kadro açıldığı fark ediliyor. Aranılan şartlar içinde “Otofaji ile ilişkili mikroRNA'ların akciğer kanserindeki rolü konularında çalışma yapmış olmak” gösterilirken konu üzerine yazılmış tek tez ise Seçil Eroğlu’na ait. Bu tez de geçtiğimiz yıl kabul edilmiş.
EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
Kişiye özel kadro iddialarıyla ilgili olarak YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığı bilgi notu yayınlamış, söz konusu uygulamanın Anayasa’nın eşitlik ilkesine ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na aykırı olduğunu belirtmişti.
“Akademik kadro ilanlarında aranan ek koşullara ilişkin bilgi notu” başlığıyla yayımlanan açıklamanın ilgili kısmı şöyle:
“Üniversitelerin çıkmış olduğu ilanlarda belirlediği ek koşulların kişiyi tanımlamaya yönelik olarak akademik rekabeti engelleyecek nitelikte olmasının, Anayasanın eşitlik ilkesine ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na aykırılık teşkil edeceği, tesis edilen işlemin dava konusu edilmesi halinde yargı makamları tarafından atama işleminin iptal edileceği, buna bağlı olarak üniversitenin işleyişi üzerinde olumsuzluk etkiler yaratacağı ve kişiler açısından mağduriyetler yaratacağı, söz konusu atama işleminde rol alan yetkililer açısından idari ve cezai sorumluluklar doğuracağı açıktır.”