6 Şubat'ta ağır bir yıkıma maruz kalan Adıyaman'daki ISIAS Otel, içerisinde KKTC'den gelen sporcuların da bulunduğu 72 kişiye mezar olmuştu. Oteldeki skandallar zinciri gün yüzüne çıkarken, iddianamede otelin deprem olmadan dahi yıkılma tehlikesi taşıdığı, temelin zemin etüt raporu alınmadan atıldığı, ruhsatının "konut" olarak düzenlendiği, 9 kat olarak verilen ruhsata rağmen 13 katlı yapıldığı ve 'otel'e çevrilen ruhsata 'sağlan' raporu alındığı belirlendi.
11 sanıklı iddianamede, binanın temelinin zemin etüt raporu alınmadan atıldığı, ruhsatının "konut" olarak düzenlendiği, 9 kat için ruhsat verilmesine rağmen 13 katlı yapılmasına göz yumulduğu, ruhsat otele çevrilirken mühendislerden "binanın sağlam olduğuna dair" rapor alındığı vurgulandı. Kaçak kat sorununun 2018’de imar barışı ile çözüldüğü ifade edilen iddianamede, “binada deniz kumu kullanıldığı” da belirtildi.
İddianamede, “İlave katın çıkılması halinde binanın yıkılacağı hususunun gayet öngörülebilir olduğu ancak şüphelilerin farklı etkenlere güvenerek bir nedenle neticenin meydana gelmeyeceğini düşünerek eylemlerini gerçekleştirdikleri” tespiti yapıldı. Savcı, buna karşılık, sanıkların “öldürme” suçu gibi ceza almalarını sağlayacak “olası kast” düzenlemesi yerine en fazla 22,5 yıl ceza almalarına yol açacak “bilinçli taksirle ölüme sebep olma” suçundan dava açtı.
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede otelin 5 Ocak 1993'te "konut" olarak alınan ruhsatının 8 Kasım 2001'de otel olarak yenilendiği belirtildi. Binanın mimari projesinin 13 kat olarak hazırlandığı ancak ruhsatın 9 kat olarak verildiği ifade edilen iddianamede, yapıya 2016 yılında ruhsatsız bir kat eklendiği ve toplam kat sayısının 9'dan 10'a çıktığı belirlendi. Yapıya 2018 yılında ise imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alındığı kaydedildi.
Bilirkişi raporuna göre, binanın beton kalitesinin düşük olduğu, demir kalınlığının standartın altında olduğu, zemin etüdü yapılmadığı ve binanın yapımında yasak olmasına rağmen deniz kumu kullanıldığı vurgulandı. Binanın faaliyete geçmesinin ardından yapılan tadilatlar sırasında deprem güvenliği göz ardı edilerek ruhsatsız bir kat eklenmesiyle taşıyıcı sistemine ek yük yüklendiği belirlendi. Sanıkların üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği, özensiz işlerin gerçekleştirilmesi sonucu binanın yıkılmasının öngörülebilir olduğu ancak şüphelilerin farklı etkenlere güvenerek eylemlerini gerçekleştirdikleri tespiti yapıldı. Ancak savcılık, sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan dava açtı.
Otel sahibi Ahmet Bozkurt'un da aralarında bulunduğu 11 sanık, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Sanıklar hakkında en fazla 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanıkların yargılanmasına 3 Ocak 2024 tarihinde başlanacak.