ÇALIŞMA İZNI MUAFIYET SÜRESI 6 AYDAN 3 YILA ÇIKARILDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yabancılara verilen çalışma izni muafiyetinin azami süresini 6 aydan 3 yıla çıkardığını resmi olarak duyurdu. "Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği"nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Uluslararası İşgücü Kanunu kapsamında düzenlenen çalışma izni muafiyeti, yabancılara izin alma yükümlülüğünden muafiyet sağlamayacak. Ancak başvuru yöntemleri ve değerlendirme süreçlerinde farklılıklar olacak ve nihai olarak yabancılar için yine bir izin düzenlenecek.
MUAFIYET KAPSAMINDAKI GRUPLAR
Çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilen yabancılar, bilimsel, kültürel, sanat içerikli ve sportif faaliyetlerde bulunacak akademisyenler, araştırmacılar, petrol ve doğal gaz arama ve çıkarma faaliyetlerinde çalışan profesyoneller, gemi adamları, profesyonel sporcular, tur operatörü temsilcileri ve stajyerler gibi çeşitli grupları kapsamaktadır. Ayrıca, geçici koruma sağlananlar ile insani ikamet izni sahibi yabancılardan İçişleri Bakanlığı tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilenler de muafiyet kapsamında çalışabilecekler. Bakanlık, bu gruplardan çalışma izni alması gerekenler için süreci devam ettirecek.
UZUN SÜRELI ÇALIŞMA İMKANI
Yapılan düzenleme ile, daimi basın kartı kapsamında Türkiye'ye gelen yabancı basın mensuplarına da çalışma izni muafiyeti kapsamında çalışma imkanı sağlandı. Ayrıca, ekonomik, sosyokültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli katkılarda bulunabilecek yabancılara verilen muafiyet süresi de 6 aydan 3 yıla çıkarıldı.
30 GÜNLÜK SÜRE KALDIRILDI
Türkiye'ye gelen profesyonel yabancı sporcular, antrenörler, spor hekimleri, spor fizyoterapistleri, spor mekanisyenleri ve spor masörleri gibi spor elemanlarına yönelik de çalışma izni muafiyeti konusunda kolaylıklar sağlandı. Tur operatörü temsilcisi olarak çalışacak yabancıların muafiyet süreleri takvim yılı esasına göre hesaplanacak. Ayrıca, yabancıların çalışma izni muafiyeti başvurusunda bulunabileceği süreyi belirleyen Türkiye’ye yasal giriş tarihinden itibaren başlayan 30 günlük süre eşiği kaldırıldı; böylece yabancılar, Türkiye’de yasal olarak bulundukları süre içinde çalışma izni muafiyeti başvurusunda bulunma imkânı elde etti.