Afrika'da İlaçların Beşte Biri Standart Altı veya Sahte: Yılda 500 Bin Ölüm Riski

Araştırmalara göre, Afrika'daki ilaçların beşte biri standart altı veya sahte olabilir. Etiyopya'dan bilim insanları, 7.508 ilaç örneğinden 1.639'unun kalite testlerinden geçmediğini belirledi. Bu durum, yılda 500 bin ölüme yol açabilir. Malavi en yüksek orana sahip.

Büyük bir araştırma projesine göre, Afrika'daki ilaçların beşte biri standartların altında veya düzmece olabilir. Bu durum, birçok hastanın ölümüne neden olabilecek önemli bir sağlık sorunu ortaya koyuyor.

Etiyopya’daki Bahir Dar Üniversitesi'nden araştırmacılar, 27 farklı çalışmayı inceledi. İncelenen 7.508 ilaç örneğinden 1.639’unun en az bir kalite testinden başarısız olduğu ve standartların altında veya düzmece olduğu belirlendi.

Amsterdam merkezli Access to Medicine Foundation'dan Claudia Martinez, bu durumu büyük bir halk sağlığı endişesi olarak nitelendirerek, "Hastalar standart altı veya sahte ilaçlar alıyorsa, bu tedavilerinin başarısız olmasına veya hatta önlenebilir ölümlere yol açabilir" dedi.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin verilerine göre, Sahra Altı Afrika'da bu tür ilaçların yol açtığı insani maliyet yılda 500 bin ölüme kadar çıkabiliyor. "Standart altı ilaçlar", kalite standartlarını karşılamayan yetkilendirilmiş ilaçları ifade ederken, "sahte ilaçlar", kimlikleri, bileşimleri veya kaynakları kasıtlı olarak yanlış beyan edilen ilaçları tanımlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü, Afrika'da en çok sahtesi yapılan ilaçların antibiyotikler ve sıtma önleyiciler olduğunu belirtti. Standart altı veya sahte antibiyotikler yanlış dozajlar veya yanlış etken maddeler içerebilir, bu da tedavilerin etkisiz olmasına ve dirençli türlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Araştırma, standart altı ve düzmece ilaç oranının en yüksek olduğu ülkenin Malavi olduğunu ortaya koydu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.