Afrika'da şiddetli kuraklık alarmı!

Güney Afrika'nın güney bölgelerinde, Temmuz 2023'ten bu yana devam eden El Niño etkisiyle son 40 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanıyor. 22 milyon insan gıda güvensizliği ile karşı karşıya kalırken, su sıkıntısı ve enerji krizi de derinleşiyor.

AFRİKA'NIN GÜNEYİNDE KURAKLIK VE GIDA KRİZİ

Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre, Temmuz 2023'ten itibaren devam eden El Niño hava olayı, Afrika'nın güney bölgelerinde Zambiya, Malavi, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Angola, Botsvana ve Lesotho gibi ülkelerde son 40 yılın en şiddetli kuraklığını tetikledi. Bu kuraklık, nisan ayında son beş yılın en kötü hasat döneminin yaşanmasına neden oldu ve bölge ülkeleri gıda stoklarının tükenmesiyle ciddi bir gıda kriziyle karşı karşıya kaldı.

GIDA GÜVENSİZLİĞİ

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) verilerine göre, kuraklıktan etkilenen ülkelerin toplam nüfusu 130 milyon civarında. Bu nüfusun yarısından fazlasını oluşturan 68 milyon kişi, kuraklık ve kıtlık nedeniyle yardıma ihtiyaç duyuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayımlanan bir rapora göre, bölgede 22 milyondan fazla insan yüksek düzeyde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya. Nisan 2025'teki gelecek hasat dönemine altı ay kala, yetersiz gıda stoklarının tükenme noktasına geldiği belirtiliyor.

ACİL YARDIM İHTİYACI

DSÖ raporunda, bu durumun 15 milyon kişinin acil gıda yardımına muhtaç hale gelmesine yol açacağı vurgulanıyor. Ayrıca, 2 milyon çocuğun akut besin yetersizliği çektiği, bunlardan 500 bininin aşırı zayıf durumda olduğu kaydediliyor.

EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKELER

Kıtlık ve kuraklık nedeniyle afet hali ilan eden ülkeler arasında Zambiya, Malavi, Zimbabve, Namibya, Lesotho ve Botsvana öne çıkıyor. Zambiya, 5.8 milyon kişiyle en fazla gıda güvensizliği yaşayan ülke konumundayken, Malavi 5.7 milyon, Zimbabve 4.4 milyon, Mozambik 3.3 milyon, Angola 1.5 milyon, Namibya 1.2 milyon, Botsvana 400 bin ve Lesotho ise 37 bin kişiyle takip ediyor.

SU KAYNAKLARI VE SAĞLIK TEHDİTLERİ

Kuraklık nedeniyle su kaynakları da kuruduğundan, milyonlarca insan su sıkıntısı yaşıyor. İçme suyuna erişimin kısıtlı olması, su kaynaklı hastalıkların yayılma riskini artırıyor. DSÖ, önümüzdeki aylarda kolera, sıtma, çocuk felci, tüberküloz ve kızamık vakalarında artış yaşanabileceğini öngörüyor.

ENERJİ KRİZİ

Kuraklık, elektrik üretimini büyük ölçüde hidroelektrik santrallerinden sağlayan bölge ülkeleri için de bir enerji krizi anlamına geliyor. Örneğin, Namibya'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 30'a düştü ve günde 21 saatlik elektrik kesintileri yaşanıyor. Zambiya'da ise Kariba Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 8'in altına inmiş durumda, bu da günde ortalama 3 saat elektrik sağlanabilmesini mümkün kılıyor.

 YAĞIŞLARIN GELİŞİ

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün tahminlerine göre, gelecek aydan itibaren bölgenin La Niña hava olayının etkisine girmesi bekleniyor. Bu durum, kuraklığa neden olan El Niño’nun aksine, bölgedeki yağışları artırabilir. Ancak, meydana gelebilecek sel ve su baskınlarının tarımı olumsuz etkileyebileceği öngörülüyor. Güney Afrika bölgesinin, kuraklığın etkilerinden kurtulabilmek için bir sonraki hasat dönemine kadar beklemesi gerekecek.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.