Afrika'daki İlaçların Yüzde 20'si Kalite Testlerini Geçemiyor

Afrika'daki ilaçların beşte biri standart dışı veya sahte olabilir, bu durum sayısız hastanın ölümüne yol açma riski taşıyor. Yapılan bir araştırmada, 7 bin 508 ilaç örneğinden 1,639'unun kalite testlerini geçemediği belirlendi.

Afrika'daki ilaçların beşte birinin standart dışı veya sahte olduğu tespit edildi; bu durum, hastaların hayatını tehdit eden ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geliyor. Yapılan araştırmalar, bu ilaçların tedavi süreçlerini olumsuz etkileyerek önlenebilir ölümlere yol açabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, çözüm için acil önlemler çağrısında bulunuyor.

Büyük bir araştırma raporuna göre, Afrika'daki ilaçların beşte birinin standart dışı veya sahte olabileceği belirtiliyor. Bu durumun, sayısız hastanın ölümüne neden olabileceği tahmin ediliyor.

Etiyopya'daki Bahir Dar Üniversitesi'nden araştırmacılar, incelemeye aldıkları 7 bin 508 ilaç örneğinden 1,639'unun en az bir kalite testinde başarısız olduğunu ve standartların altında ya da sahte olduğunu tespit etti.

Amsterdam merkezli kar amacı gütmeyen Access to Medicine Foundation'ın araştırma müdürü Claudia Martínez, bu durumu önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirdi. Martínez, "Hastalar standartların altında ya da sahte ilaçlar aldığında, bu durum tedavi süreçlerinin başarısız olmasına ve önlenebilir ölümlere yol açabilir," dedi.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından geçen yıl yayınlanan tahminler, sahte ve standart dışı ilaçların Sahra altı Afrika'da yılda 500 bin ölüme kadar yol açabileceğini gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsü, Afrika'da en çok tahrif edilen ilaçların antibiyotikler ve antimalaryal ürünler olduğunu belirtti. Standart dışı veya sahte antibiyotiklerin yanlış dozajlar veya hatalı etken maddeler içerebildiğini, bunun da etkisiz tedavilere yol açtığını ve antimikrobiyal direncin artmasına sebep olabileceğini vurguladı.

Martínez, bu sorunun çözümü için hükümetler, ulusal otoriteler, düzenleyiciler ve bu ürünleri üreten ve satan ilaç şirketlerinin hemen harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.