Ağrılı cilt ülserinin iyileşmesinde yapılacakların listesi!

Bacağınızda küçük bir kuru cilt parçası olarak başlar. Ancak kısa sürede bölge kaşınmaya başlar, cilt çatlamaya başlar ve kaşınmamak neredeyse imkansızdır. Birkaç gün geçiyor ve yara iyileşmiyor; hatta daha da kötüleşebilir.

CİLT ÜLSERLERİNİN ÖNEMİ VE TEDAVİSİ

Cilt Ülseri Nedir? Cilt ülseri, cildin hasar gördüğü yerde ortaya çıkan yuvarlak, açık bir yaradır. Genellikle dolaşım bozukluğu nedeniyle iyileşmesi yavaş olabilir ve bacaklarda sıkça görülür.

Semptomlar ve Tanı Başlangıçta, etkilenen cildin rengi değişebilir, semptomlar zamanla karıncalanma, kaşıntı, kabuklanma ve şişmeye dönüşebilir. Enfeksiyon belirtileri de olabilir.

Yaygın Nedenler Cilt ülserlerinin en yaygın nedeni dolaşım problemleridir. Bunlar genellikle atardamar veya toplardamar sorunlarından kaynaklanır.

Risk Faktörleri 65 yaş üstü yetişkinlerin %3 ila %5'inde iyileşmeyen cilt yaraları gelişebilir. Hormonal değişiklikler, sigara içme alışkanlığı, hareketsiz yaşam tarzı, damar sağlığı sorunları ve diyabet gibi faktörler riski artırabilir.

Tedavi Yöntemleri Cilt ülserlerinin tedavisi, kan akışını artırmayı, enfeksiyonu önlemeyi ve iyileşmeyi teşvik etmeyi içerir. Kompresyon çorapları, yara temizliği, bacak yüksekte tutma ve ilaçlar yaygın tedavi yöntemleridir.

Evde Bakım Evde bakım, yaranın temiz ve kuru tutulmasını, bacakların yüksekte tutulmasını, kompresyon çoraplarının kullanılmasını ve bol sıvı alımını içerir. Aloe vera, bal, zerdeçal ve çay ağacı yağı gibi doğal ürünlerin kullanımı da iyileşmeyi hızlandırabilir.

Doktora Başvurma Evde bakıma rağmen iyileşmeyen yaralar veya enfeksiyon belirtileri varsa mutlaka bir tıp uzmanına başvurulmalıdır. Uzun süre iyileşmeyen yaraların uygun tedavi ile iyileşme şansı daha yüksektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.