31 Mart yerel seçimlerinde büyük bir oy kaybı yaşayan İYİ Parti, seçim sonuçlarının ardından olağanüstü kurultay kararı alarak Genel Başkanları Meral Akşener'in yeniden aday olmayacağını duyurdu. Bu kararın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Lideri Mustafa Destici, Akşener'in partisinin başında kalması gerektiği yönünde çağrıda bulundular. Ayrıca, Anayasa değişikliği konusundaki tartışmaların tekrar gündeme gelmesiyle birlikte, Cumhur İttifakı'nın Akşener'e yapılan bu çağrının sebebini sorgulaması da dikkat çekti.
Eski Devlet Bakanı Ahat Andican, TELE1'de Gökçe Çiçek Kösedağı'nın sunduğu Gündem Özel programına konuk olarak, İYİ Parti içinde gerçekleştirilen toplantılarda ele alınan konuları açıkladı.
AKŞENER BAŞKANLIK SİSTEMİNİN ARTIK DEĞİŞMESİNİN MÜMKÜN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR
"Akşener’in Anayasa değişikliği mevzusunda Cumhur İttifakı ile birlikte hareket etmesi mümkün mü?" sorusuna cevap veren Ahat Andican şu sözleri kullandı:
"Şimdi bu noktada İYİ Parti içinde daha önce meydana gelen bazı toplantılar da Anayasa değişikliği özellikle de Cumhurbaşkanlığı sisteminin artık kalıcı olduğu ve İYİ Parti olarak da parlamenter sistem arayışının geçerli olmadığı noktasında bir karar birliğine varılmış durumdaydı. Akşener hanımefendi bu mevzuda ‘Artık bu ülkede başkanlık sisteminin değişmesi mümkün değil fakat bu başkanlık sisteminin iyileşmesi noktasında çalışma yapalım ve bunla ilgili Anaysa değişikliğinde tavrımızın ne olacağı şeklinde bir çalışma yapıldığını biliyoruz. Seçim öncesinde."
CUMHUR İTTİFAKI MERAL AKŞENER’İN BAŞKANLIK SİSTEMİNE BAKIŞINI BİLİYOR
"Siyasette tabi bu tip şeyler hızla yayılıyor. Sonuçta tüm Cumhur İttifakı liderlerinin, bu bayram tebliği sırasında bu konunun gündeme geldiği söyleniyor. Diğer BBP Lideri Mustafa Destici’nin de açık açık ifade ettiği şeklinde burada iki nokta var. Birincisinde parlamento aritmetiği ve parlamentodan anayasa değişikliği ve yeni anayasa yapma gibi mevzularda ve ya referanduma gitme gibi mevzularda İYİ Parti’nin 37 milletvekili bu açıdan çok önemli. Cumhur İttifakı’nın geleceğe yönelik olarak Anayasa’da yapacağı değişikler ve mümkün olursa erken seçim kararı ki bu çok önemli Cumhurbaşkanı’nın yeniden aday olabilmesinin önünü açan, bir süreç. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’na yeniden seçime girme şansı, erken seçim Anayasa’da istenilen bazı değişikliklerinin yapılabilmesi açısından büyük önem taşıyor. Akşener olmadan olmaz mı? Olmadan Cumhur İttifakı liderlerinin bakış açısıyla olmaz gibi görünüyor çünkü yeni gelecek arkadaşın bu konuya nasıl bakacağı… Konuşmamın başlangıcında söylediğim gibi Meral Akşener’in bu konuya nasıl baktığı ortaya çıkmış vaziyette, Anayasa değişikliği ve Başkanlık sisteminin bir şekilde kabulü noktasında değerlendirmeye sahip bir lider. Böyle bir noktada yeni gelecek olan kim olursa olsun farklı bir tutum sergileyebilir sonuçta bu liderlerin işi zorlaşabilir. Bu bakımdan Akşener hanımın devam etmesinde yarar var düşüncesinde."
İYİ PARTİLİ VEKİLLERİN YARISININ İSTİFA ETME İHTİMALİ VAR
Andican, İYİ Parti içinde aday olan üç isminin siyasal milliyetçi olduğunu ve Meclis'teki vekillerin yarısının bu gelenekten gelmediğini belirtti. Ayrıca, Akşener'in partiden ayrılması durumunda bu isimlerin İYİ Parti'den istifa edebileceğini ifade etti. Bu durumda, AKP'nin Anayasa değişikliğini referanduma götürmesinin zorlaşabileceğine dikkat çekti.