Ahmet Hakan’dan Bakan Koca'ya 'turkuaz tablo' önerisi

Ahmet Hakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın semptom göstermeyenlerin günlük veri tablosunda yer almadığı açıklaması ile ilgili, "Aynı tabloda 'semptomsuz vaka' bölümü de olsun" dedi.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 'Hasta sayısı vaka sayısı meselesine dair' başlığıyla kaleme aldığı yazısında Bakan Koca'ya günlük tabloyu genişletme önerisinde bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, semptom göstermeyenlerin hasta sayılmayacağı açıklamasını hatırlatan Hakan, "Semptom göstermeyenleri 'hasta' saymamak mümkün. Çünkü semptom göstermeyenler hem sağlık sistemimize yük olmuyorlar, hem de gerçekten 'hasta' özelliği taşımıyorlar. Buraya kadar sorun yok. Sorun şurada: Semptom göstermeyenler, yani hasta sayılmayanlar, hastalığı bulaştırıyorlar. Bulaştırma özellikleri söz konusu... Verilerde yer almalarının, sayılarının bilinmesinin bu açıdan önemi var" değerlendirmesinde bulundu.

"Günlük veri tablosunda 'semptomlu hasta' bölümü olsun" önerisinde bulunan Hakan, yazısında şunları söyledi:

"Hatta bu veriye özel önem de verilsin. Ama aynı tabloda 'semptomsuz vaka' bölümü de olsun. Böyle bir yaklaşım, tüm tartışmaları bitirir diye düşünüyorum. Türkiye’de sağlık sisteminin gücü, salgını karşılamaya fazlasıyla yetmişken... Ta en baştan beri güvenilir veriler söz konusuyken... Filyasyon uygulamasıyla son günlerdeki artış kontrol altına alınmışken... Semptom göstermeyen vakaların sayısal verisinin ortaya konmaması, Türkiye’nin salgına karşı sergilediği başarısını gölgeleyebilir."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

"İsrail, hesap vermesi gerektiği halde cezasız kalıyor"
"Kamuoyunun bildiği pek çok gerçek gizlenmeye çalışılıyor"
İngiltere’de Sadiq Khan 3.Londra Belediye Başkanı Seçildi!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara'da Yoğun Ziyaret Programıyla Dikkat Çekiyor
Artık, daha iyi bir gelecek adına, birlikte çalışmanın tam zamanıdır