Ahmet Türk''ten Muharrem İnce açıklaması: CHP''yle mesafeyi azalttı

Ahmet Türk, CHP''nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce''nin söyleminin, Kürt seçmeninin CHP''ye olan mesafesini azalttığını söyledi.

Kürt siyasi hareketinin tecrübeli ismi, eski milletvekili ve eski Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk, Kürt seçmeninin demokrasiyi esas alan söylemlere değer verdiğini ve ikinci tura kalması halinde cumhurbaşkanlığı seçimininde 'yeniyi' deneyeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalacağını düşündüğünü belirten Türk, "Araştırmaların yansıttığı gibi 'kararsız seçmenden' ziyade, 'fikrini belli etmek istemeyen' çok. Bu nedenle kamuoyu araştırmalarının tahminin tutacağını sanmıyorum. Bir dip dalga gelebilir" dedi.

Türk, DW Türkçe'ye verdiği röportajda, 24 Haziran seçimlerini ve Suruç'ta 4 kişinin yaşamını yitirdiği olayı değerlendirdi.

Türk'ün mülakatından bir bölüm şöyle: 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP adayı Muharrem İnce ve Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu, seçim sürecinde Diyarbakır'da miting yaptılar. Bu mitinglerle ilgili izlenimleriniz neler?

Bu seçimler, bir değişim ve dönüşüm fırsatının yakalandığı önemli bir süreç. Halk da, liderleri dinleme ihtiyacı duyuyor. Bunu doğal karşılamak lazım. Her partiden insanlar meydanlara gidebilir. Sayın İnce'nin demokrasi ve hukuk devleti açısından verdiği mesajlar demokratik bir gelecek için umudu büyütüyor. Bu bakımdan ilgi görmesi doğaldır. Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu da, herkesi kucaklamaya çalışan, en dikkatli konuşan insanlardan birisi. Demokrasiyi esas alan söylemleriyle, toplumda ilgi çekti. Diyarbakır'da yıllardan beri, bu sisteme, rejime karşı halkın bir öfkesi var. Burada kendisinin partisi olarak gördüğü HDP var. Bir HDP'linin, başka bir partinin mitingini izlemesi kadar doğal bir şey yok. Sayın İnce ile başlayan bir söylemle, CHP'ye karşı olan mesafe de, eskisi kadar uzak değil, kapatmaya çalışıyor. Halk da buna ilgi gösteriyor.

Söylem değişikliği ilgi çekti mi?

Bugün yaşadığımız olağan üstü hal koşullarında hukuk devletinden söz etmek mümkün değil. İnsanlar demokratik bir arayış içinde olduklarından bu söylemlere dikkat ediyor. Yarınlar için umut besliyor. Daha önce de umut besleyen söylemler geliştirilmiş ama somut bir sonuca gidecek bir açılım yaratılmamıştı. Umarım, bu defa da böyle olmaz. Elbette bu söylemlere değer vereceğiz ama tedbirli de davranacağız. Ama bir umudu görmemezlikten gelmek de siyaseten yanlıştır. Bu söylemleri insanlar dikkatle izleyecek, gerçekleşmesini umut edecektir.

Bu seçimler için tarihi fırsat nitelemesini yapıyorsunuz. Neden?

Sistem değişikliği, yeni bir dönem açılması için bir fırsat. Halk, 16 yıllık bir iktidardan sonra, demokrasi, hukuk açısından, OHAL uygulamaları ile umutsuzluğa düşmüş. İktidarın, siyasetin, rejimin değişmesiyle yeni bir dönemin kapısındayız. Özellikle muhalefet partileri, bunu sık sık gündeme getiriyor. Yüz binlerce insan ihraç edilmiş, hukuksuzluğun yarattığı korkunç haksızlıklar var. Genel başkanlarımız, partimizin milletvekilleri, belediye başkanları içeride. Belediyelere kayyum atanmış. Bu seçimler, bütün bunların sona ermesi için bir fırsattır. Değişim ve dönüşüm ihtiyacının duyulduğu ve bunun gerçekleşebileceği bir ortam var. Böyle fırsatlar bazen yüzyılda bir doğar, onun için tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özel, Bahçeli ile görüşecek
İYİ Parti'de Deprem! İlçe Yönetimi Topluca İstifa Etti!
Özgür Bey, Kemal Kılıçdaroğlu değil; bu tartışmalar bizi sadece yıpratır
Özel'den Erdoğan'a 'yumuşama' cevabı: "Gezi'dekiler içerideyken normalleşme olmaz"
CHP’nin eskisinden daha çok kavgaya, kutuplaşmaya, gerilime ve kamplaşmaya ihtiyacı var