AİHM, Taner Kılıç‘ın yaptığı hak ihlali başvurusuyla ilgili kararını açıklayacak

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kılıç’ın başvurusunu 2 Haziran günü görüşmeye karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2017 yılında tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye şubesinin kurucularından Taner Kılıç‘ın yaptığı hak ihlali başvurusuyla ilgili kararını açıklayacak.

Önceki dönem Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç 6 Haziran 2017’de, “Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği” ile suçlanarak tutuklandı. Suçlamanın temelini, Kılıç’ın ByLock uygulamasını kullandığı iddiası oluşturdu. Ancak Af Örgütü’nün Kılıç’ın telefonuna yaptırdığı bağımsız iki teknik bilirkişi incelemesi ByLock uygulamasının indirildiğine ilişkin hiçbir iz bulunmadığını ortaya çıkardı. Savcılık ise bugüne kadar bu iddiayı destekleyen geçerli hiçbir kanıt sunamadı. Taner Kılıç, 15 Ağustos 2018’de tahliye edildi. Yargılandığı Büyükada davasında ise 6 yıl hapis cezası aldı.

AİHM BAŞVURUYU GÖRÜŞECEK

Kılıç, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen ifade özgürlüğü ile toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğini öne süren Kılıç, yargılanmasının siyasi temelli olduğunu belirterek, Türkiye’nin AİHS 18. Maddeyi ihlal ettiğini de iddia etti. Türkiye’nin, 18. maddeden yalnızca iki kez mahkum edildiği biliniyor. Bu kararlar ise Demirtaş ve Kavala davası.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kılıç’ın başvurusunu 2 Haziran günü görüşmeye karar verdi.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yargı Haberleri

Çorlu tren faciası davasında karar çıktı
Yargı hiç bu kadar bozulmamıştı
Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
70 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi tahliye oldu
HDP’lilere hakaret eden Nedim Şener’e ceza